Szakszuka z papryką awokado i pietruszką

Szakszuka z papryką awokado i pietruszką
Dania obiadowe
2-3
Łatwe
40min
Ocena 5

Składniki:

  • 3 jajka Jakość z Natury Carrefour
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy Bio Carrefour
  • 600 ml passaty pomidorowej Bio Carrefour
  • awokado
  • bazylia Bio Carrefour
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki Carrefour

Krok 1

Na patelnię wlewamy oliwę. Następnie dodajemy starty czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy kilka chwil. Dodajemy kumin oraz ostrą paprykę i ponownie mieszamy, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Paprykę żółtą i czerwoną kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy ok 5 min. 

Krok 2

Wlewamy passatę pomidorową i gotujemy całość na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje. Nastepnie za pomoca lyzki robimy trzy zagłębienia w sosie i wbijamy tam jajka. Całość przykrywamy i gotujemy ok 5 min, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy pokrojonym w kostke awokado, posiekaną pietruszką oraz dekorujemy listkami świeżej bazylii.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

18
99
 

15 szt.

1,27 zł/1 szt.

2
60
 

~ 0,2 kg

12,99 zł/1 kg

3
00
 

~ 0,5 kg

5,99 zł/1 kg

2
00
 

~ 0,04 kg

49,99 zł/1 kg

1
65
 

0,02 kg

82,50 zł/1 kg

49
99
 

1 l

6
99
 

0,69 kg

10,13 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu