Stek z letnią sałatką z cukinią i szparagami

Stek z letnią sałatką z cukinią i szparagami
Dania obiadowe
2
Łatwe
30min
Ocena 4

Składniki

  • 2 steki wołowe (stek z rostbefu) 
  • 3 ząbki czosnku 
  • gałązka rozmarynu 
  • 2-3 łyżki masła 
  • oliwa z oliwek 
  • sól morska
  • pieprz

Sałatka

  • pęczek szparagów 
  • cukinia
  • pęczek rzodkiewki 

Sos

  • 100ml oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sok z połowy cytryny 
  • pęczek posiekanego świeżego koperku 
  • 2 łyżeczki miodu 
  • sól 
  • pieprz

Krok 1

Steki wyciągamy z lodówki i zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.Warzywa myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy obieraczką, aby uzyskać długie paski. 
Szparagi obieramy i kroimy tak samo, jak cukinię. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki.Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej emulsji.Steki smarujemy oliwą z oliwek z każdej strony. Przed samym smażeniem każdą stronę posypujemy solą morską. Patelnię grillową (najlepiej żeliwną) mocno rozgrzewamy, aż zacznie się dymić. 

Krok 2

Steki umieszczamy na patelni. Po dwóch minutach przewracamy na drugą stronę.W rogu patelni umieszczamy 3 ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu i 3 łyżki masła. Przechylamy patelnię i roztopionym masłem z dodatkami polewamy steki za pomocą łyżki. Jeśli chcemy uzyskać steki średnio wysmażone, po upływie dwóch minut zdejmujemy mięso z patelni i odstawiamy na 5 minut, by odpoczęło.  Z dwóch stron posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sokami z mięsa, które zostały na patelni. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Uczta Qulinarna - Stek z antrykotu wołowego bez kości
48,99 zł/1 kg
17,15 zł
Natureza brokuły sztuka
1 kg
3,99 zł/1 kg
3,99 zł
Rozmaryn świeży
1 szt.
6,39 zł/1 szt.
6,39 zł
Mleczny Przystanek Masło ekstra 170 g
0,17 kg
27,59 zł/1 kg
4,69 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
24,98 zł/1 l
12,49 zł
Kotányi Sól morska jodowana 226 g
0,226 kg
24,73 zł/1 kg
5,59 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
49,50 zł/1 kg
0,99 zł
Natureza Włoszczyzna tacka 500 g
0,5 kg
7,98 zł/1 kg
3,99 zł
Natureza włoszczyzna młoda pęczek
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
Kamis Musztarda Dijon 185 g
0,185 kg
12,92 zł/1 kg
2,39 zł
Natureza koperek pęczek
1 szt.
1,79 zł/1 szt.
1,79 zł
Carrefour Miód wielokwiatowy nektarowy 470 g
0,47 kg
23,81 zł/1 kg
11,19 zł

Zobacz również inne przepisy