Steki wyciągamy z lodówki i zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.Warzywa myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy obieraczką, aby uzyskać długie paski.
Szparagi obieramy i kroimy tak samo, jak cukinię. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki.Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej emulsji.Steki smarujemy oliwą z oliwek z każdej strony. Przed samym smażeniem każdą stronę posypujemy solą morską. Patelnię grillową (najlepiej żeliwną) mocno rozgrzewamy, aż zacznie się dymić.
Steki umieszczamy na patelni. Po dwóch minutach przewracamy na drugą stronę.W rogu patelni umieszczamy 3 ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu i 3 łyżki masła. Przechylamy patelnię i roztopionym masłem z dodatkami polewamy steki za pomocą łyżki. Jeśli chcemy uzyskać steki średnio wysmażone, po upływie dwóch minut zdejmujemy mięso z patelni i odstawiamy na 5 minut, by odpoczęło. Z dwóch stron posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sokami z mięsa, które zostały na patelni.
0,5 l
30,58 zł/1 l
0,47 kg
23,81 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies