sos
Przygotowujemy składniki na sos. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek do zarumienienia. Następnie dodajemy posiekaną papryczkę chili (ilość wedle uznania). Następnie wlewamy szklankę ketchupu, a po chwili Coca-Colę i gotujemy aż sos się zredukuje. Po kilku minutach dodajemy ocet jabłkowy oraz sos sojowy. Po ok. 15-20 min. sos powinien być gęsty.
Skrzydełka myjemy, przekładamy do miski, zalewamy sosem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 20 min. do zarumienienia (możemy również upiec je na grillu). Podajemy z sałatką i np. kolbą kukurydzy.
„Wytrawny sos do skrzydełek z Coca-Colą? Wszystko jest możliwe, gdy dobrego kucharza uskrzydli kulinarna wena!”
Ustawienia cookies