Składniki:
Schab oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i obsmażymy mięso z obu stron do zarumienienia. Odstawiamy je na bok. Na tej samej patelni dodajemy kolejną łyżkę masła, cukier oraz pokrojone w drobną kostkę jabłko. Doprawiamy cynamonem oraz sokiem z cytryny. Całość podsmażamy kilka chwil. Pod koniec dodajemy plastry schabu i dusimy pod przykryciem 2-3 min.
W międzyczasie kaszę jaglaną gotujemy w 300 ml lekko posolonej wody przez 10-15 min., aż wchłonie cały płyn. Na talerz kładziemy porcję kaszy. Następnie plaster schabu, a na górę karmelizowane jabłka. Całość dekorujemy świeżym rozmarynem.
”Karmelizowanie – to takie francuskie! I można tak przyrządzić wiele różnych owoców, ale nic nie może się równać ze smakiem karmelizowanych jabłek z polskich sadów."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies