Sos jogurtowy:
Buraka gotujemy do miękkości i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o cienkich oczkach i odcedzamy na sicie. Do miski przekładamy odciśnięte ziemniaki, startego buraka, dodajemy łyżkę roztopionego masła, jajko oraz mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na patelnię wlewamy oliwę. Smażymy placki do zarumienienia, z obu stron.
Jogurt mieszamy z chrzanem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone placki podajemy z sosem jogurtowym, pokrojoną w cienkie plasterki cukinią oraz kiełkami. Dekorujemy świeżym tymiankiem.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies