Rosti – placuszki z ziemniaków i buraków, podane z chrzanem, kiełkami i cukinią

Rosti – placuszki z ziemniaków i buraków, podane z chrzanem, kiełkami i cukinią
Dania obiadowe
3-4
łatwe
45min

Składniki

  • 3 ziemniaki Jakość z Natury Carrefour
  • burak
  • jajko Carrefour BIO
  • łyżka masła Jakość z Natury Carrefour
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Carrefour BIO

Sos jogurtowy:

  • 180 g jogurtu greckiego Carrefour
  • sok z połowy cytryny BIO
  • łyżka chrzanu Carrefour
  • 1/2 cukinii
  • garść kiełków
  • tymianek

Krok 1

Buraka gotujemy do miękkości i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o cienkich oczkach i odcedzamy na sicie. Do miski przekładamy odciśnięte ziemniaki, startego buraka, dodajemy łyżkę roztopionego masła, jajko oraz mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na patelnię wlewamy oliwę. Smażymy placki do zarumienienia, z obu stron.

Krok 2

Jogurt mieszamy z chrzanem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone placki podajemy z sosem jogurtowym, pokrojoną w cienkie plasterki cukinią oraz kiełkami. Dekorujemy świeżym tymiankiem.