Grzyby dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie, przykrywamy talerzykiem w celu obciążenia i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia wodę z grzybów łączymy w bulionem. Grzyby odcedzamy na sitku. Bulion razem z wywarem grzybowym wstawiamy na mały ogień, aby był cały czas ciepły.
Szalotki i czosnek drobno kroimy. Podsmażamy na patelni z rozpuszczonym masłem przez 5 minut na małym ogniu. Dodajemy do nich świeże borowiki pokrojone w plasterki i smażymy kolejne 3 minuty. Po tym czasie borowiki wyciągamy na talerzyk. Do cebuli i czosnku wrzucamy drobno pokrojone suszone grzyby, smażymy przez chwilę i wrzucamy ryż. Energicznie mieszamy, tak aby cały ryż był obtoczony w maśle. Wszystko robimy na bardzo małym ogniu.
Wlewamy wino i czekamy aż odparuje, zaczynamy dolewać bulion. Na początek jedna chochla, czekamy aż odparuje. Dolewamy kolejną i tą czynność powtarzamy aż cały bulion się skończy, a ryż będzie ugotowany (trwa to około 15-17 minut). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, pietruszką. Dodajemy tarty parmezan, wcześniej odłożone borowiki i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 1 minutę ciągle mieszając. Podajemy z listkami świeżej pietruszki.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies