Risotto z kurczakiem, grzybami, pietruszką i dynią

Risotto z kurczakiem, grzybami, pietruszką i dynią
Dania obiadowe
2-3
łatwe
45min+

Składniki

  • filet z kurczaka Jakość z Natury Carrefour
  • 8-10 kawałków suszonych grzybów
  • 1/4 dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy Carrefour Bio
  • łyżka masła JZNC
  • 200 g ryżu arborio Terre d Italia
  • garść tartego parmezanu
  • pietruszka
  • tymianek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz

Krok 1

Grzyby zalewamy 0.5 l wody i zostawiamy na ok 3-4 h. ( wody nie wylewamy) . Dynie kroimy w drobna kostkę. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek obieramy oraz kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię wlewamy oliwę, a następnie dodajemy masło. Po chwili wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy kilka minut do zarumienienia. 

Krok 2

Dodajemy dynie oraz kurczaka. Doprawiamy solą oraz kurkumą. Całość mieszamy i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Po chwili wsypujemy ryż i całość mieszamy. Na koniec wlewamy wodę z namoczonych grzybów . Najlepiej robić to partiami. Jak ryż wchłonie szklankę wody to wlewamy kolejną. Cały proces może potrwać ok 15-20 min. Pod koniec doprawiamy opcjonalnie solą. Risotto podajemy posypane świeżą pietruszką, tymiankiem, startym parmezanem oraz pieprzem.