Grzyby zalewamy 0.5 l wody i zostawiamy na ok 3-4 h. ( wody nie wylewamy) . Dynie kroimy w drobna kostkę. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek obieramy oraz kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię wlewamy oliwę, a następnie dodajemy masło. Po chwili wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy kilka minut do zarumienienia.
Dodajemy dynie oraz kurczaka. Doprawiamy solą oraz kurkumą. Całość mieszamy i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Po chwili wsypujemy ryż i całość mieszamy. Na koniec wlewamy wodę z namoczonych grzybów . Najlepiej robić to partiami. Jak ryż wchłonie szklankę wody to wlewamy kolejną. Cały proces może potrwać ok 15-20 min. Pod koniec doprawiamy opcjonalnie solą. Risotto podajemy posypane świeżą pietruszką, tymiankiem, startym parmezanem oraz pieprzem.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies