pesto:
Przygotowanie spaghetti z pesto rozpoczniemy od ugotowania makaronu al dente w lekko osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. Pistacje podprażamy na suchej patelni. Następnie przesypujemy do malaksera i miksujemy, aż się rozdrobnią. Po chwili dodajemy bazylię, posiekany czosnek, oliwę, sól oraz pieprz i miksujemy, aż powstanie gładkie pesto.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię i podsmażamy 2-3 min. do zarumienienia. W osobnym rondelku gotujemy wodę i umieszczamy w nim groszek. Gotujemy 2-3 min, aż będzie miękki, następnie odcedzamy.
Na patelnię wrzucamy pesto oraz makaron wraz z 3 łyżkami wody z gotującego się makaronu. Całość mieszamy, następnie dosypujemy zielony groszek i wykładamy na talerz. Spaghetti z pesto dekorujemy listkami rukoli oraz lekko pokruszonymi pistacjami.
„W ramach nauki włoskiego zarządzam pesto di pistacchi. Do tego spaghetti, oczywiście al dente, oraz zucchini i świeża rucola. Oto zdrowa porcja włoskich inspiracji!”
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.