pesto:
Przygotowanie spaghetti z pesto rozpoczniemy od ugotowania makaronu al dente w lekko osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. Pistacje podprażamy na suchej patelni. Następnie przesypujemy do malaksera i miksujemy, aż się rozdrobnią. Po chwili dodajemy bazylię, posiekany czosnek, oliwę, sól oraz pieprz i miksujemy, aż powstanie gładkie pesto.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię i podsmażamy 2-3 min. do zarumienienia. W osobnym rondelku gotujemy wodę i umieszczamy w nim groszek. Gotujemy 2-3 min, aż będzie miękki, następnie odcedzamy.
Na patelnię wrzucamy pesto oraz makaron wraz z 3 łyżkami wody z gotującego się makaronu. Całość mieszamy, następnie dosypujemy zielony groszek i wykładamy na talerz. Spaghetti z pesto dekorujemy listkami rukoli oraz lekko pokruszonymi pistacjami.
„W ramach nauki włoskiego zarządzam pesto di pistacchi. Do tego spaghetti, oczywiście al dente, oraz zucchini i świeża rucola. Oto zdrowa porcja włoskich inspiracji!”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies