Ramen

Ramen
Dania obiadowe
3
Średnie
6h

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g porcji rosołowej z kurczaka JZNC
  • 2 małe marchewki Carrefour
  • 3 cebulki szalotki
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku JZNC
  • kilka wodorostów
  • 200 g makaronu ramen
  • 3 jajka Carrefour Bio
  • arkusz nori
  • garść kiełków fasoli mung
  • czarny sezam do posypania
  • sos sojowy

Krok 1

Do garnka wkładamy umyte mięso i zalewamy je zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie odcedzamy. Do garnka wlewamy świeżą wodę. Ponownie wkładamy mięso. Następnie pokrojone w plasterki marchewki, cebulki szalotki, rozgnieciony czosnek oraz pokrojony w plasterki imbir. Na sam koniec dodajemy kilka glonów. Całość gotujemy ok 5 h na niewielkim ogniu ( w trakcie usuwamy glony oraz ewentualne szumowiny). Po upływie tego czasu bulion przecedzamy przez sito. Doprawiamy sosem sojowym oraz ewentualnie sake jeżeli mamy.

Krok 2

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jajka gotujemy na pół miękko/ pół twardo. Do miski przekładamy porcję makaronu. Dodajemy pokrojoną w plasteki łopatkę wieprzową. Następnie kiełki fasoli mung, cebulę dymkę, przepołowione jajko oraz kawałek arkusza nori. Całość posypujemy czarnym sezamem.