Przepis na zupę ramen. Jak zrobić go w domu?

Przepis na zupę ramen. Jak zrobić go w domu?
Dania obiadowe
3
Średnie
6h

Składniki na ramen

Przygotowanie

Krok 1

  • Do garnka wkładamy umyte mięso i zalewamy je zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie odcedzamy.
  • Do garnka wlewamy świeżą wodę. Ponownie wkładamy mięso. Następnie pokrojone w plasterki marchewki, cebulki szalotki, rozgnieciony czosnek oraz pokrojony w plasterki imbir. Na sam koniec dodajemy kilka glonów.
  • Całość gotujemy ok. 5 h na niewielkim ogniu (w trakcie usuwamy glony oraz ewentualne szumowiny).
  • Po upływie tego czasu bulion na ramen przecedzamy przez sito. Doprawiamy sosem sojowym oraz ewentualnie sake, jeżeli mamy.

Krok 2

  • Makaron na ramen gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Jajka gotujemy na pół miękko/pół twardo.
  • Do miski przekładamy porcję makaronu. Dodajemy pokrojoną w plasterki łopatkę wieprzową. Następnie kiełki fasoli mung, cebulę dymkę, przepołowione jajko oraz kawałek arkusza nori. Ramen posypujemy czarnym sezamem.

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

20
69
 

~ 1 kg

32
28
 

~ 1,7 kg

18,99 zł/1 kg

4
49
 

1 kg

7
99
 

0,5 kg

15,98 zł/1 kg

9
29
 

0,03 kg

309,67 zł/1 kg

2
00
 

~ 0,04 kg

49,99 zł/1 kg

8
39
 

0,3 kg

27,97 zł/1 kg

7
35
 

0,015 kg

490,00 zł/1 kg

4
32
 

~ 0,18 kg

23,99 zł/1 kg

7
15
 

0,09 kg

79,44 zł/1 kg

7
95
 

0,05 kg

159,00 zł/1 kg

4
99
 

0,125 l

39,92 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu