Do garnka wkładamy umyte mięso i zalewamy je zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie odcedzamy.
Do garnka wlewamy świeżą wodę. Ponownie wkładamy mięso. Następnie pokrojone w plasterki marchewki, cebulki szalotki, rozgnieciony czosnek oraz pokrojony w plasterki imbir. Na sam koniec dodajemy kilka glonów.
Całość gotujemy ok. 5 h na niewielkim ogniu (w trakcie usuwamy glony oraz ewentualne szumowiny).
Po upływie tego czasu bulion na ramen przecedzamy przez sito. Doprawiamy sosem sojowym oraz ewentualnie sake, jeżeli mamy.
Krok 2
Makaron na ramen gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Jajka gotujemy na pół miękko/pół twardo.
Do miski przekładamy porcję makaronu. Dodajemy pokrojoną w plasterki łopatkę wieprzową. Następnie kiełki fasoli mung, cebulę dymkę, przepołowione jajko oraz kawałek arkusza nori. Ramen posypujemy czarnym sezamem.