Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Białko oddzielamy od żółtka. W misce łączymy maślankę, żółtko, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Mąkę i sodę przesiewamy przez sito. Partiami dodajemy do mokrych składników, ciągle mieszając, tak aby nie pozostawić żadnych grudek. W osobnej misce ubijamy białko na sztywną pianę.
Partiami, delikatnie mieszając, dodajemy je do gotowej masy. Na koniec wrzucamy jabłka i znowu ostrożnie mieszamy by masa nie straciła napowietrzenia. Olej rozgrzewamy na patelni i wylewamy placuszki dowolnej średnicy. Smażymy z obu stron do złotego koloru. Podajemy z ulubionymi owocami lub dżemem.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.