Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Białko oddzielamy od żółtka. W misce łączymy maślankę, żółtko, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Mąkę i sodę przesiewamy przez sito. Partiami dodajemy do mokrych składników, ciągle mieszając, tak aby nie pozostawić żadnych grudek. W osobnej misce ubijamy białko na sztywną pianę.
Partiami, delikatnie mieszając, dodajemy je do gotowej masy. Na koniec wrzucamy jabłka i znowu ostrożnie mieszamy by masa nie straciła napowietrzenia. Olej rozgrzewamy na patelni i wylewamy placuszki dowolnej średnicy. Smażymy z obu stron do złotego koloru. Podajemy z ulubionymi owocami lub dżemem.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies