Do miski wyciskamy czosnek. Dodajemy wędzoną i słodką paprykę, cukier, kumin, zmielone nasiona kolendry, sól pieprz. Zalewamy oliwą z oliwek i mieszkamy. Powstałą masą nacieramy łopatkę wieprzową.
Jabłko kroimy w talarki. Cebulę kroimy w ćwiartki i wraz z jabłkiem układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy 6 ząbków czosnku. Na górę kładziemy łopatkę wieprzową, przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140oC na 6 godzin. W połowie czasu pieczenia możemy podlać mięso wodą lub sokami spod mięsa. Po upływie 6 godzin zdejmujemy pokrywkę, podkręcamy temperaturę do 200oC i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Mięso wyciągamy na deskę i dwoma widelcami rozszarpujemy na cienkie włókna.
Połowę cebuli z naczynia odkładamy na bok, użyjemy jej podczas składania kanapki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę wody i zeskrobujemy cebulę z czosnkiem. Przelewamy do małego garnka. Dodajemy puszkę pomidorów, sos Worcester, ocet winny, śliwkę i redukujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Siekamy kapustę, marchewkę i czerwoną cebulę. W misce łączymy majonez, jogurt, ocet, sok z cytryny oraz miód. Mieszamy wszystko z warzywami. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Bułkę kroimy na pół i chwilę podsmażamy na rozpuszczonym maśle do uzyskania złotego koloru. Smarujemy ją sosem, a następnie nakładamy mięso, odłożoną cebulę spod mięsa oraz surówkę coleslaw.
"Jako Cesarz muszę być konkretny, żeby być dobrze zrozumiały. Dlatego, gdy żądam na obiad solidnej porcji czegoś wyśmienitego, to konkretnie chodzi mi o szarpaną wieprzowinę. I Państwu też polecam to danie, bez zbytniego gadania."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies