Pstrąga myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Do środka wkładamy kilka plasterków czosnku, plasterki cytryny, świeżą pietruszkę i tymianek. Pstrąga posypujemy kolorowym pieprzem i polewamy łyżką oliwy z oliwek. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Pieczemy pstrąga ok. 20-25 minut.
W międzyczasie kroimy batata na mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Całość polewamy łyżką oliwy i posypujemy szczyptą tymianku. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku. Pstrąga podajemy z pieczonymi batatami.
„Kucharzowi się nie upiecze… będzie musiał nasłuchać się komplementów na temat tego pstrągowego dzieła sztuki!”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies