Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana
Dania obiadowe
4
Łatwy
70min

Składniki na zapiekankę z ziemniaków:

Jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną?

 

  1. Ziemniaki gotujemy i odstawiamy do przestudzenia. Cebulę i  boczek kroimy w kostkę. Boczek smażymy na patelni na złoto. Dodajemy odrobinę oleju i dorzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia cebuli.
  2. Przestudzone ziemniaki kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy warstwę z plastrów ziemniaków i posypujemy połową usmażonego boczku z cebulą i przykrywamy połową żółtego sera. Układamy kolejną warstwę ziemniaków boczku i sera.
  3. Ziemniaki przełożone boczkiem z cebulą zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu