Do podania:
Z główki kapusty usuwamy głąb. Kroimy ją na średnio drobną kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy z łyżeczką soli pod przykryciem przez 15 minut.
Ziemniaki porządnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.
Czosnek i cebulkę obieramy, a boczek kroimy w kostkę. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni, na sam koniec dodając czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kapustę odcedzamy z wody. Dodajemy do niej posiekany koperek i przyprawiamy ją solą i pieprzem. Ziemniaki również odcedzamy.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty, następnie wykładamy kapustę, ziemniaczki i posypujemy cebulką z boczkiem. Całość zapiekamy w 200 st. C przez 30 minut. Podajemy ze świeżym koperkiem i maślanką.
"Gdy przychodzi czas na młodą kapustę, bez tego dania moja kuchnia obejść się nie może. Wiosenne, aromatyczne i zawsze tak samo świetnie smakuje. Można się za nie dać, że tak powiem, poszatkować."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies