Przepis na wytrawną tartę z figami i fetą
Dania obiadowe
Obiad, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie? Taka właśnie jest wytrawna tarta z fetą i świeżymi figami. Pysznie, tanio i sezonowo – sprawdź przepis!
Składniki na wytrawną tartę
Spód:
Nadzienie:
Do posmarowania:
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę oraz pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Po zmieszaniu wbijamy jajko. Całość za pomocą noża siekamy na kruszonkę. Następnie zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto, z którego formujemy kulę.
- Formę na tartę smarujemy odrobiną masła. Spód wykładamy powstałym ciastem, a następnie dziurkujemy go za pomocą widelca. Formę przykrywamy folią aluminiową i posypujemy grochem, fasolą lub innym obciążeniem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 15 min. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 10 min.
- Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je za pomocą trzepaczki. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy camembert. Dodajemy ok. 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku. Na koniec wlewamy śmietankę. Całość dokładnie mieszamy.
- Figi przepoławiamy i układamy na spodzie upieczonej tarty. W zagłębienia wlewamy powstałe nadzienie i posypujemy drobno pokruszoną fetą. Figi smarujemy oliwą wymieszaną z miodem. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 min.