Przepis na wytrawną tartę z figami i fetą

Przepis na wytrawną tartę z figami i fetą
Dania obiadowe
6
Łatwy
60min

Obiad, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie?  Taka właśnie jest wytrawna tarta z fetą i świeżymi figami. Pysznie, tanio i sezonowo – sprawdź przepis!

Składniki na wytrawną tartę

Spód:

Nadzienie:

Do posmarowania:

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę oraz pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Po zmieszaniu wbijamy jajko. Całość za pomocą noża siekamy na kruszonkę. Następnie zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto, z którego formujemy kulę.
  2. Formę na tartę smarujemy odrobiną masła. Spód wykładamy powstałym ciastem, a następnie dziurkujemy go za pomocą widelca. Formę przykrywamy folią aluminiową i posypujemy grochem, fasolą lub innym obciążeniem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 15 min. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 10 min.
  3. Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je za pomocą trzepaczki. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy camembert. Dodajemy ok. 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku. Na koniec wlewamy śmietankę. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Figi przepoławiamy i układamy na spodzie upieczonej tarty. W zagłębienia wlewamy powstałe nadzienie i posypujemy drobno pokruszoną fetą. Figi smarujemy oliwą wymieszaną z miodem. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 min.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu