Przepis na vege burrito bowl
Dania obiadowe
W swojej kuchni cenisz różnorodność i stawiasz na dania sto procent wegańskie? Specjalnie dla Ciebie skomponowaliśmy meksykańską miskę pełną smaku. No i będzie smakowicie, a wręcz wyśmienicie!
Składniki na vege burrito bowl
Przygotowanie
- Na patelnię dodajemy rozkruszone tofu. Doprawiamy papryką oraz solą, dokładnie mieszamy i podpiekamy kilka minut, cały czas mieszając. Możemy dodać łyżeczkę oleju, ale nie jest to konieczne.
- Ryż gotujemy do miękkości według instrukcji na opakowaniu.
- Do miski wrzucamy pokrojoną na drobne kawałki sałatę. Następnie ugotowany ryż. Po chwili pokrojone w drobną kostkę pomidory, posiekaną cebulę, tofu, czarną fasolę, posiekaną kolendrę oraz awokado.
- Do majonezu wegańskiego dodajemy słodką oraz ostrą paprykę, następnie granulowany czosnek oraz sól. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Polewamy nim miskę burrito i dokładnie mieszamy. Burrito podajemy samo, z nachosami lub trójkątami z tortilli.