Przepis na tartę ze szparagami, szynką parmeńską i serem

Przepis na tartę ze szparagami, szynką parmeńską i serem
Dania obiadowe
8 porcji
Średni
1,15 h
Ocena 4.4

Składniki na tartę ze szparagami i szynką parmeńską

Ciasto kruche:


Nadzienie:

Przygotowanie

Krok 1

  • Składniki na ciasto kruche wyrabiamy w mikserze, malakserze lub ręcznie. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wałkujemy, wykładamy do formy o średnicy 24 cm i nakłuwamy widelcem, po czym umieszczamy w zamrażalniku na 30 minut.
  • Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, do złotego koloru.

Krok 2

  • Śmietankę kremówkę razem z jajkami i startym parmezanem mieszamy w misce. Doprawiamy pieprzem. Nie solimy, ponieważ szynka parmeńska, parmezan i kapary są wystarczająco słone.
  • Odcinamy końcówki oraz główki szparagów. Szparagi kroimy w talarki i wykładamy na spód ciasta. Dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską i zalewamy masą jajeczną.
  • Główki szparagów blanszujemy i wykładamy na tartę razem z kaparami. Tartę ze szparagami, szynką parmeńską i serem pieczemy w 160 stopniach C przez 25 minut.

"Są zwykłe obiady i są prawdziwe uczty smaków. W tej drugiej kategorii niekwestionowaną królową jest krucha tarta ze szparagami i szynką parmeńską. Za to wyśmienite danie niejeden dałby się pokroić. Polecam przygotować."

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu