Ciasto kruche:
Nadzienie:
Składniki na ciasto kruche wyrabiamy w mikserze, malakserze lub ręcznie. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy do formy o średnicy 24 cm i nakłuwamy widelcem, po czym umieszczamy w zamrażalniku na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, do złotego koloru.
Śmietankę kremówkę razem z jajkami i startym parmezanem mieszamy w misce. Doprawiamy pieprzem. Nie solimy, ponieważ szynka parmeńska, parmezan i kapary są wystarczająco słone. Odcinamy końcówki oraz główki szparagów. Szparagi kroimy w talarki i wykładamy na spód ciasta. Dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską i zalewamy masą jajeczną. Główki szparagów blanszujemy i wykładamy na tartę razem z kaparami. Pieczemy w 160 stopniach C przez 25 minut.
"Są zwykłe obiady i są prawdziwe uczty smaków. W tej drugiej kategorii niekwestionowaną królową jest krucha tarta ze szparagami i szynką parmeńską. Za to wyśmienite danie niejeden dałby się pokroić. Polecam przygotować."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies