Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy sól, szczyptę cukru, szczyptę majeranku.
Pory dokładnie myjemy (zwłaszcza zielone części), kroimy w całości w kosteczkę, podsmażamy ok. 20 minut na złoto na maśle.
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażone pory wkładamy do miski, dodajemy startą mozzarellę, całe jajka oraz śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kiełbasę kroimy w cieniutkie plasterki, podsmażamy na złoto na patelni.
Tortownicę (28 cm) wykładamy ciastem filo, wlewamy nadzienie, dekorujemy plasterkami kiełbasy. Pieczemy ok. pół godziny w 180 stopniach. Podajemy z jogurtem czosnkowym.
Mądry obiad do 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka