Przepis na tartę porową z białą kiełbasą

Przepis na tartę porową z białą kiełbasą
Dania obiadowe
5
Łatwe
1h

Składniki na tartę porową

  • 2 duże pory
  • 3 łyżki masła
  • 100 gramów białej kiełbasy dobrej jakości
  • 250 g mozzarelli
  • 3 jajka
  • pół szklanki śmietanki 18 proc.
  • sól,
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kilka arkuszy ciasta filo
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta cukru,
  • szczypta majeranku

Przygotowanie

  1. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy sól, szczyptę cukru, szczyptę majeranku.
  2. Pory dokładnie myjemy (zwłaszcza zielone części), kroimy w całości w kosteczkę, podsmażamy ok. 20 minut na złoto na maśle.
  3. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażone pory wkładamy do miski, dodajemy startą mozzarellę, całe jajka oraz śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Kiełbasę kroimy w cieniutkie plasterki, podsmażamy na złoto na patelni.
  5. Tortownicę (28 cm) wykładamy ciastem filo, wlewamy nadzienie, dekorujemy plasterkami kiełbasy. Pieczemy ok. pół godziny w 180 stopniach. Podajemy z jogurtem czosnkowym.

Mądry obiad do 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
49
 

0,2 kg

37,45 zł/1 kg

20
99
 

20 szt.

1,05 zł/1 szt.

8
29
 

0,375 kg

22,11 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród