Przepis na steki z kalafiora
Dania obiadowe
Czas na kulinarne wyzwanie. Przekształć zwykły kalafior w wyjątkowe danie i pokaż znajomym, jakie cuda potrafisz stworzyć na grillu. Wypróbuj nasz przepis na steki z kalafiora! Co zaserwujesz do takich steków?
Składniki
Steki z kalafiora
Sos awokado
Przygotowanie
- Kalafior kroimy na grube plastry. Do miski wlewamy 150 ml oliwy. Dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu oraz przetarty przez praskę czosnek. Następnie doprawiamy ostrą oraz słodką papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy sól. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta pasta. Smarujemy nią plastry kalafiora z obu stron.
- Następnie do głębokiego talerza ścieramy pozostały parmezan. Obtaczamy w nim marynowany kalafior. Grillujemy do zarumienienia z obu stron na dobrze rozgrzanym grillu. Zostawiamy kalafior 10-15 min na grillu, aby był odpowiednio miękki, ale uważajcie, aby się nie spalił.
- W międzyczasie miąższ awokado przekładamy do miski. Dodajemy sól, sok z cytryny oraz musztardę. Dokładnie mieszamy.
- Grillowane steki z kalafiora podajemy z sosem awokado i posypujemy świeżą cebulą dymką.