Przepis na steki z kalafiora

Przepis na steki z kalafiora
Dania obiadowe
4-5
Łatwe
30min

Czas na kulinarne wyzwanie. Przekształć zwykły kalafior w wyjątkowe danie i pokaż znajomym, jakie cuda potrafisz stworzyć na grillu. Wypróbuj nasz przepis na steki z kalafiora! Co zaserwujesz do takich steków? 

 

Składniki

Steki z kalafiora

Sos awokado

Przygotowanie

  1. Kalafior kroimy na grube plastry. Do miski wlewamy 150 ml oliwy. Dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu oraz przetarty przez praskę czosnek. Następnie doprawiamy ostrą oraz słodką papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy sól. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta pasta. Smarujemy nią plastry kalafiora z obu stron.
  2. Następnie do głębokiego talerza ścieramy pozostały parmezan. Obtaczamy w nim marynowany kalafior. Grillujemy do zarumienienia z obu stron na dobrze rozgrzanym grillu. Zostawiamy kalafior 10-15 min na grillu, aby był odpowiednio miękki, ale uważajcie, aby się nie spalił.
  3. W międzyczasie miąższ awokado przekładamy do miski. Dodajemy sól, sok z cytryny oraz musztardę. Dokładnie mieszamy.
  4. Grillowane steki z kalafiora podajemy z sosem awokado i posypujemy świeżą cebulą dymką.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu