Schab kroimy na 5 kawałków, rozbijamy i przygotowujemy marynatę do kotletów. W naczyniu w którym chcemy marynować schab, układamy posolone i popieprzone kotlety, przekładamy je krążkami cebuli i zalewamy maślanką. Kotlety marynujemy co najmniej pół godziny.
Po wyciągnięciu schabowych z marynaty odsączamy je na ręczniku papierowym, posypujemy majerankiem. Na trzech talerzach przygotowujemy składniki panierki: mąkę, rozkłócone jajko z dodatkiem maślanki z marynaty i starte na tarce pieczywo wymieszane z siemieniem lnianym, czarnuszką i pestkami słonecznika.
Każdy kotlet panierujemy najpierw w mące, potem w jaju, na końcu w panierce z chleba i pestek. Smażymy na rozgrzanym smalcu na złoto z każdej strony.
Jarmuż (miękkie części) rwiemy w mniejsze kawałki, polewamy olejem wymieszanym z solą i startym ząbkiem czosnku, dusimy na patelni 7-10 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości.
Kapustę odsączamy z soku (sok wypijamy na zdrowie!), kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę. Natkę siekamy drobno. Następnie łączymy ziemniaki z kapustą i natką, wszystko razem tłuczemy i podajemy z krojonymi na mniejsze części kotletami i zblanszowanym jarmużem.