Do naczynia wrzucamy suszone pomidory, parmezan, orzeszki piniowe i czosnek. Dodajemy zalewę z suszonych pomidorów oraz pieprz do smaku. Nie solimy, ponieważ pomidory i parmezan są dostatecznie słone. Opcjonalnie dodajemy posiekaną świeżą papryczkę chili. Całość blendujemy.
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy na plastry i równomiernie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Każdy płat smarujemy pomidorowym pesto, na wierzchu układamy plastry mozzarelli i zawijamy.
Roladki schabowe ze szpinakiem i mozzarellą skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Możemy je spiąć wykałaczką lub związać nitką, by się nie rozpadły.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy roladki do uzyskania złocistego koloru, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 20 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy z łyżeczką soli do miękkości.
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy mleko, ok. 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz i sól do smaku. Całość ugniatamy lub przeciskamy przez praskę, do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy je podawać posypane koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami.
Na patelni rozgrzewamy ok. 40 g masła z odrobiną oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojone w plastry 3 ząbki czosnku i smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy 400 g szpinaku i smażymy jeszcze ok. 3-4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe roladki schabowe ze szpinakiem wyjmujemy z piekarnika, posypujemy garścią świeżego tymianku i serwujemy z purée ziemniaczanym i szpinakiem.
„Kto zjada roladki z pesto, ten piękny i gładki. Takie sobie właśnie ukułem powiedzenie, zainspirowany doskonałym obiadem, który zaserwowali mi moi utalentowani kucharze. Doskonale doprawione, sycące – wprost wyśmienite”.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies