Roladki schabowe ze szpinakiem i mozzarellą

Roladki schabowe ze szpinakiem i mozzarellą
Dania obiadowe
2-4
Łatwy
1 h
Ocena 5

Składniki na schab ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • 800 g schabu wieprzowego
  • 5 ząbków czosnku
  • świeży tymianek
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 30 g parmezanu
  • 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • papryczka chili
  • świeży szpinak
  • masło 
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek
  • 500 g ziemniaków
  • ½ szkl. mleka
 

Jak przygotować roladki schabowe ze szpinakiem?

Mięso na roladki ze szpinakiem i mozzarellą

Krok 1.

Do naczynia wrzucamy suszone pomidory, parmezan, orzeszki piniowe i czosnek. Dodajemy zalewę z suszonych pomidorów oraz pieprz do smaku. Nie solimy, ponieważ pomidory i parmezan są dostatecznie słone. Opcjonalnie dodajemy posiekaną świeżą papryczkę chili. Całość blendujemy.

Krok 2.

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy na plastry i równomiernie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Każdy płat smarujemy pomidorowym pesto, na wierzchu układamy plastry mozzarelli i zawijamy.

Roladki schabowe ze szpinakiem – przygotowanie

Krok 3.

Roladki schabowe ze szpinakiem i mozzarellą skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Możemy je spiąć wykałaczką lub związać nitką, by się nie rozpadły.

Krok 4.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i  smażymy roladki do uzyskania złocistego koloru, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 20 minut.

 

Jak przygotować ziemniaki i szpinak do schabu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?

 

Krok 1.

Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy z łyżeczką soli do miękkości.

 

Krok 2.

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy mleko, ok. 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz i sól do smaku. Całość ugniatamy lub przeciskamy przez praskę, do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy je podawać posypane koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami.

 

Krok 3.

Na patelni rozgrzewamy ok. 40 g masła z odrobiną oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojone w plastry 3 ząbki czosnku i smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy 400 g szpinaku i smażymy jeszcze ok. 3-4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe roladki schabowe ze szpinakiem wyjmujemy z piekarnika, posypujemy garścią świeżego tymianku i serwujemy z purée ziemniaczanym i szpinakiem.

 

„Kto zjada roladki z pesto, ten piękny i gładki. Takie sobie właśnie ukułem powiedzenie, zainspirowany doskonałym obiadem, który zaserwowali mi moi utalentowani kucharze. Doskonale doprawione, sycące – wprost wyśmienite”.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród