Przepis na Ratatouille

Przepis na Ratatouille
Dania obiadowe
6 osób
Łatwy
1 h
Ocena 4

Składniki

  • 2 czerwone cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 małe bakłażany
  • 2 małe cukinie
  • 3 papryki (różne kolory)
  • 4 duże pomidory
  • garść świeżej bazylii
  • garść gałązek świeżego tymianku
  • 1 puszka pomidorów 
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Krok 1

Paprykę kroimy w paski o szerokości 1,5 cm, cukinie i bakłażany w talarki o grubości 1 cm. Rozgrzewamy żeliwną patelnię, na odrobinie oliwy podsmażamy paprykę i przekładamy ją do garnka. Analogicznie postępujemy z bakłażanem i cukinią. Cebulkę podsmażamy na oliwie razem z czosnkiem.

Krok 2

Dodajemy wcześniej podsmażone warzywa, pomidory pokrojone w kostkę i zalewamy wszystko pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną bazylią i listkami świeżego tymianku. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny. Całość gotujemy przez ok. 15 min. 

"To że warzywa są zdrowe – każdy wie, a to że mogą być bardzo smakowite i sycące – już niewielu. Zatem informuję, że moi kucharze mają doskonały przepis na warzywne ratatouille i sugeruję: „ratatuj” się kto może, bo warto!"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1
99
 

1 szt.

4
02
 

~ 0,35 kg

11,49 zł/1 kg

3
87
 

~ 0,22 kg

17,59 zł/1 kg

1
10
 

~ 0,1 kg

10,99 zł/1 kg

6
99
 

1 szt.

6
99
 

1 szt.

1
79
 

1 kg

1
25
 

0,02 kg

62,50 zł/1 kg

2
99
 

0,24 kg

12,46 zł/1 kg

28
49
 

0,25 l

113,96 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu