Przepis na Ratatouille

Przepis na Ratatouille
Dania obiadowe
6 osób
Łatwy
1 h
Ocena 4

Składniki

  • 2 czerwone cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 małe bakłażany
  • 2 małe cukinie
  • 3 papryki (różne kolory)
  • 4 duże pomidory
  • garść świeżej bazylii
  • garść gałązek świeżego tymianku
  • 1 puszka pomidorów 
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Krok 1

Paprykę kroimy w paski o szerokości 1,5 cm, cukinie i bakłażany w talarki o grubości 1 cm. Rozgrzewamy żeliwną patelnię, na odrobinie oliwy podsmażamy paprykę i przekładamy ją do garnka. Analogicznie postępujemy z bakłażanem i cukinią. Cebulkę podsmażamy na oliwie razem z czosnkiem.

Krok 2

Dodajemy wcześniej podsmażone warzywa, pomidory pokrojone w kostkę i zalewamy wszystko pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną bazylią i listkami świeżego tymianku. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny. Całość gotujemy przez ok. 15 min. 

"To że warzywa są zdrowe – każdy wie, a to że mogą być bardzo smakowite i sycące – już niewielu. Zatem informuję, że moi kucharze mają doskonały przepis na warzywne ratatouille i sugeruję: „ratatuj” się kto może, bo warto!"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1
79
 

1 szt.

3
60
 

8,99 zł/1 kg

2   
66
1
52
 

3,99 zł/1 kg

-43%
5
70
 

14,25 zł/1 kg

1
89
 

8,99 zł/1 kg

4
79
 

1 szt.

5
39
 

1 szt.

13
99
 

0,5 l

27,98 zł/1 l

2
19
 

1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

2
19
 

0,24 kg

9,13 zł/1 kg

15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu