Przepis na pyzy z mięsem jak z Różyca

Przepis na pyzy z mięsem jak z Różyca
Dania obiadowe
3os
Łatwe
60min

Składniki na pyzy z mięsem

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, posolić, podsmażyć na złoto na patelni na oleju. Dolać szklankę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut, przewracając mięso. Po tym czasie zdjąć z patelni, wystudzić. Obrać ze skóry i mięso drobniutko posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa.
  2. Farsz mięsny doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dolać trzy łyżki oleju, żeby nie był suchy. Dokładnie wymieszać.
  3. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć na sito i mocno odcisnąć. Można też odcisnąć w ściereczce.
  4. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wymieszać dokładnie surowe ziemniaki z ugotowanymi. Dodać skrobię, która powstała na dnie miski z płynem po odciśnięciu startych, świeżych ziemniaków. Zagnieść.
  5. Z ciasta uformować wałek. Pokroić w trzycentymetrowe kawałki. Każdy kawałek rozgnieść w rękach na placuszek, nałożyć łyżeczkę farszu, zamknąć (jeśli będzie trzeba, można podsypać ciasto mąką ziemniaczaną lub pszenną).
  6. Pyzy ugotować w lekko osolonej wodzie na delikatnym ogniu (od momentu wypłynięcia 2-3 minuty).
  7. Polać podsmażoną na oleju cebulką. Podawać tak jak na Różycu - w słoikach zawiniętych w gazetę. Można także podawać z ogórkami kwaszonymi lub kiszonymi.

Mądry obiad do 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
99
 

2 kg

3,50 zł/1 kg

3
99
 

1 kg

9
99
 

1 l

6
89
 

0,43 kg

16,02 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród