Przepis na polędwiczki w sosie śliwkowym
Dania obiadowe
Tym razem mamy dla Ciebie przepis na soczyste polędwiczki w sosie śliwkowym! Świeże kawałki mięsa z niespodzianką w postaci roztopionego, kremowego serka camembert. A to wszystko otulone wyrazistą szynką parmeńską i polane sosem ze szczyptą charakternych przypraw. Na koniec królowe sezonu – słodkie śliwki. I mamy to! Poezja na talerzu.
Składniki na polędwiczki w sosie śliwkowym
Polędwiczki:
Sos śliwkowy:
Przygotowanie
- Polędwiczki kroimy na 2 cm plastry. Za pomocą tłuczka rozbijamy je na cieńsze filety. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na środku każdego filetu kładziemy kawałek sera camembert. Całość zwijamy w rulonik i owijamy plastrem szynki parmeńskiej.
- Śliwki przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Do miseczki wlewamy sos sojowy, miód i sok z cytryny. Doprawiamy cynamonem, papryką oraz pieprzem. Pod koniec zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną. Całość mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Roladki smażymy do zarumienienia, około 10 min z obu stron. Po usmażeniu wyciągamy je na talerz.
- Na patelnię po smażonych roladkach wkładamy śliwki. Następnie zalewamy je sosem. Całość dusimy około 2 min. Po tym czasie wkładamy do sosu roladki. Całość posypujemy świeżym rozmarynem lub tymiankiem.