Przepis na polędwiczki w sosie śliwkowym

Przepis na polędwiczki w sosie śliwkowym
Dania obiadowe
3-4
Łatwe
1h

Tym razem mamy dla Ciebie przepis na soczyste polędwiczki w sosie śliwkowym! Świeże kawałki mięsa z niespodzianką w postaci roztopionego, kremowego serka camembert. A to wszystko otulone wyrazistą szynką parmeńską i polane sosem ze szczyptą charakternych przypraw. Na koniec królowe sezonu – słodkie śliwki. I mamy to! Poezja na talerzu. 

Składniki na polędwiczki w sosie śliwkowym

Polędwiczki:

Sos śliwkowy:

Przygotowanie

  1. Polędwiczki kroimy na 2 cm plastry. Za pomocą tłuczka rozbijamy je na cieńsze filety. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na środku każdego filetu kładziemy kawałek sera camembert. Całość zwijamy w rulonik i owijamy plastrem szynki parmeńskiej.
  2. Śliwki przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Do miseczki wlewamy sos sojowy, miód i sok z cytryny. Doprawiamy cynamonem, papryką oraz pieprzem. Pod koniec zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną. Całość mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Roladki smażymy do zarumienienia, około 10 min z obu stron. Po usmażeniu wyciągamy je na talerz.
  4. Na patelnię po smażonych roladkach wkładamy śliwki. Następnie zalewamy je sosem. Całość dusimy około 2 min. Po tym czasie wkładamy do sosu roladki. Całość posypujemy świeżym rozmarynem lub tymiankiem.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu