Placki ziemniaczane z serem

Placki ziemniaczane z serem
Dania obiadowe
3-4
Łatwe
30min

Ziemniak ma wiele twarzy… A w formie placków to już inny wymiar pyszności. Ten prosty przepis zachwyci każdego! 

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na 10 min i odciskamy z nich nadmiar wody. To ważne, by placki wyszły chrupiące.
  2. Następnie drobno siekamy cebulę. Dodajemy ją do startych ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, ewentualnie koperek, doprawiamy solą i mieszamy. Na końcu ścieramy ser na tarce o grubych oczkach. Całość ponownie mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy placki i smażymy je do zarumienienia z obu stron.
  4. Placki podajemy gdy lekko wystygną, wówczas ser stanie się twardy i będą jeszcze bardziej chrupiące.
  5. Podajemy ze śmietaną i posypujemy świeżym koperkiem.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu