Przepis na placki serowo-dyniowe z szałwią
Dania obiadowe
Znasz alternatywę dla placków ziemniaczanych? Placki dyniowe! Przygotujesz je w kilka chwil, a połączenie białego twarogu i sezonowej dyni zawróci w głowach Twoich domowników.
Składniki na placki serowo-dyniowe
Przygotowanie
- Dynię ścieramy na tarce o małych oczkach, po czym przekładamy do miski. Dodajemy żółtka, rozdrobniony biały ser i doprawiamy solą. Po wstępnym wymieszaniu wsypujemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Na osobnej patelni rozpuszczamy masło. Po chwili dodajemy listki szałwii i smażymy do zarumienienia (pilnujemy, aby nic się nie przypaliło). Przed podaniem polewamy placki masłem i dekorujemy szałwią. Posypujemy pieprzem.