Przepis na placki serowo-dyniowe z szałwią

Przepis na placki serowo-dyniowe z szałwią
Dania obiadowe
2-3
Łatwy
40min

Znasz alternatywę dla placków ziemniaczanych? Placki dyniowe! Przygotujesz je w kilka chwil, a połączenie białego twarogu i sezonowej dyni zawróci w głowach Twoich domowników.

Składniki na placki serowo-dyniowe

Przygotowanie

  1. Dynię ścieramy na tarce o małych oczkach, po czym przekładamy do miski. Dodajemy żółtka, rozdrobniony biały ser i doprawiamy solą. Po wstępnym wymieszaniu wsypujemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy szpatułką.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.
  3. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło. Po chwili dodajemy listki szałwii i smażymy do zarumienienia (pilnujemy, aby nic się nie przypaliło). Przed podaniem polewamy placki masłem i dekorujemy szałwią. Posypujemy pieprzem.

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
49
 

4,99 zł/1 kg

4
19
 

0,2 kg

20,95 zł/1 kg

20
99
 

20 szt.

1,05 zł/1 szt.

10
79
 

1 kg

2
89
 

1 kg

20   
99
18
99
 
Najniższa cena z 30 dni: 20,99 zł

0,5 l

37,98 zł/1 l

-10%
1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

7
49
 

0,2 kg

37,45 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu