Pizza z czerstwego chleba

Pizza z czerstwego chleba
Dania obiadowe
4-6os
Łatwe
40min

Składniki na pizzę z czerstwego pieczywa

Przygotowanie

  1. Czerstwe pieczywo kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy, wbijamy jajko i mieszamy.
  2. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub wyściełamy papierem do pieczenia. Masę chlebową na pizzę z czerstwego pieczywa przekładamy do naczynia, dociskamy ręką. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  3. Przecier mieszamy z oliwą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru i soli. Wyjmujemy chlebowy spód z piekarnika, smarujemy go sosem pomidorowym, ozdabiamy plasterkami pomidora i mozzarelli i ewentualnymi dodatkami (szynką, pokrojonymi pieczarkami, oliwkami).
  4. Pizzę z czerstwego pieczywa zapiekamy 10 minut w tej samej temperaturze. Gotową pizzę  z czerstwych bułek ozdabiamy listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

Mądry obiad do 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
65
 

0,5 kg

5,30 zł/1 kg

1
39
 

0,01 kg

139,00 zł/1 kg

5
99
 

0,5 kg

11,98 zł/1 kg

3
99
 

0,15 kg

26,60 zł/1 kg

12
19
 

10 szt.

1,22 zł/1 szt.

1
99
 

0,07 kg

28,43 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród