świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie) – Bazylia BIO lub Bazylia Targ świeżości
kilka plasterków szynki, pieczarka,
Przygotowanie
Czerstwe pieczywo kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy, wbijamy jajko i mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub wyściełamy papierem do pieczenia. Masę chlebową na pizzę z czerstwego pieczywa przekładamy do naczynia, dociskamy ręką. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przecier mieszamy z oliwą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru i soli. Wyjmujemy chlebowy spód z piekarnika, smarujemy go sosem pomidorowym, ozdabiamy plasterkami pomidora i mozzarelli i ewentualnymi dodatkami (szynką, pokrojonymi pieczarkami, oliwkami).
Pizzę z czerstwego pieczywa zapiekamy 10 minut w tej samej temperaturze. Gotową pizzę z czerstwych bułek ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Mądry obiad do 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka