Pizza z czerstwego chleba

Pizza z czerstwego chleba
Dania obiadowe
4-6os
Łatwe
40min

Składniki na pizzę z czerstwego pieczywa

Przygotowanie

  1. Czerstwe pieczywo kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy, wbijamy jajko i mieszamy.
  2. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub wyściełamy papierem do pieczenia. Masę chlebową na pizzę z czerstwego pieczywa przekładamy do naczynia, dociskamy ręką. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  3. Przecier mieszamy z oliwą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru i soli. Wyjmujemy chlebowy spód z piekarnika, smarujemy go sosem pomidorowym, ozdabiamy plasterkami pomidora i mozzarelli i ewentualnymi dodatkami (szynką, pokrojonymi pieczarkami, oliwkami).
  4. Pizzę z czerstwego pieczywa zapiekamy 10 minut w tej samej temperaturze. Gotową pizzę  z czerstwych bułek ozdabiamy listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

Mądry obiad do 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
09
 

0,5 kg

10,18 zł/1 kg

1
45
 

0,01 kg

145,00 zł/1 kg

6
99
 

0,5 kg

13,98 zł/1 kg

3
79
 
3,79 zł najniższa cena

0,15 kg

25,27 zł/1 kg

1
69
 
1,69 zł najniższa cena

0,07 kg

24,14 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu