Przepis na pieczone talarki ziemniaków z ziołami podane z jajkiem sadzonym i sałatką tabbouleh z kaszy bulgur
Dania obiadowe
Nie masz pomysłu na obiad? Podpowiadamy, jak przygotować talarki z ziemniaków z jajkiem sadzonym i sałatką tabbouleh. Koniecznie wypróbuj tę wiosenną propozycję – będzie pysznie!
Składniki na pieczone talarki ziemniaków z dodatkami:
Przygotowanie:
- Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem oraz oregano, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 35-40 min.
- Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przysypujemy do miski i dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki oraz pomidor.
- Następnie drobno posiekany szczypiorek oraz pietruszkę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Polewamy oliwą oraz sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy.
- Na patelnię wlewamy 1/2 łyżeczki oliwy i wbijamy jajko i smażymy pod przykryciem, aż się zetnie. Na talerz przekładamy talarki ziemniaczane, sadzone jajko oraz porcję sałatki tabbouleh.