Sos:
Karkówkę kroimy w długie paski. Imbir ścieramy na tarce. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, sos sojowy, dodajemy imbir, następnie kurkumę, kmin rzymski, paprykę słodką, pieprz oraz drobno posiekaną papryczkę chili w ilości według uznania i mieszamy. Wkładamy mięso i dokładnie smarujemy marynatą. Odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Drobno siekamy szczypior i kolendrę.
Składniki na sos mieszamy w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji.
Patyczki do szaszłyków wstawiamy do naczynia z wodą, dzięki temu nie będą się przypalać.
Mięso nadziewamy na patyczki. Posypujemy sezamem oraz szczyptą świeżo zmielonej soli morskiej, jeśli marynata nie jest dostatecznie słona. Grillujemy w wysokiej temperaturze ok. 3 minut z każdej strony, aż do zarumienienia, uważając jednak, by nie wysuszyć mięsa. Szaszłyki posypujemy dymką oraz kolendrą. Podajemy z sosem orzechowym.
"Gdy delektowałem się wyśmienitymi szaszłykami z sosem orzechowym naszła mnie taka oto wątpliwość: dlaczego na patyczkach? Być może dlatego, by smakować je kawałek po kawałku? I wróciłem do pałaszowania."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies