Ziemniaki obieramy, wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 15 minut na małym ogniu.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na małym ogniu, aż stanie się złota.
Zdejmujemy cebulę z patelni, dodajemy łyżkę masła i wrzucamy umytą i oczyszczoną z błonek wątróbkę. Podsmażamy minutę z każdej strony na małym ogniu, po czym podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem 4-5 minut (nie za długo, bo wątróbka będzie za twarda).
Przekładamy wątróbkę do blendera kielichowego, dolewamy śmietankę, syrop malinowy, połowę cebuli, solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i majeranek. Blendujemy na gładki mus.
Ziemniaki wyciągamy z wody, dajemy im chwilę odetchnąć, po czym smarujemy roztopionym masłem i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni 10-15 minut, aż się przypieką na złoto.
Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, kroimy w ćwiartki lub plasterki. Podsmażamy na maśle z obu stron, aż się zezłocą. Po usmażeniu posypujemy majerankiem (nie wcześniej, bo przypalony majeranek będzie gorzki).
Mus rozprowadzamy na talerzu, dekorujemy pozostałą cebulą, natką pietruszki i przysmażonymi jabłkami. Obok układamy pieczone ziemniaki.
Mądry obiad do 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka