Przepis na makaron z sosem dyniowym i boczkiem

Przepis na makaron z sosem dyniowym i boczkiem
Dania obiadowe
2
Łatwy
60min

Kremowy, aromatyczny i sezonowy – to wszystkie cechy dobrego makaronu. Przekonaj się, jak łatwo i szybko przygotować pyszny makaron w sosie dyniowym z boczkiem.  Doskonały na Światowy Dzień Makaronu.

Składniki na makaron z sosem dyniowym

Przygotowanie

  1. Na formę do pieczenia przekładamy pokrojoną na kawałki dynię. Obok układamy plasterki boczku. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C i pieczemy przez ok. 20 min. Upieczoną dynię przekładamy do naczynia i blendujemy na gładkie puree.
  2. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  3. W tym samym czasie rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy drobno posiekany czosnek. Podsmażamy kilka chwil. Następnie dodajemy kilka łyżek puree z dyni oraz wlewamy ok. 150 ml wody. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Na koniec dodajemy garść szpinaku i ponownie mieszamy.
  4. Ugotowany makaron przekładamy do sosu i obtaczamy go w nim. Pastę przekładamy na talerze. Posypujemy pokruszonym w dłoniach, pieczonym boczkiem oraz parmezanem.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu