Przepis na makaron z sosem dyniowym i boczkiem
Dania obiadowe
Kremowy, aromatyczny i sezonowy – to wszystkie cechy dobrego makaronu. Przekonaj się, jak łatwo i szybko przygotować pyszny makaron w sosie dyniowym z boczkiem. Doskonały na Światowy Dzień Makaronu.
Składniki na makaron z sosem dyniowym
Przygotowanie
- Na formę do pieczenia przekładamy pokrojoną na kawałki dynię. Obok układamy plasterki boczku. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C i pieczemy przez ok. 20 min. Upieczoną dynię przekładamy do naczynia i blendujemy na gładkie puree.
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- W tym samym czasie rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy drobno posiekany czosnek. Podsmażamy kilka chwil. Następnie dodajemy kilka łyżek puree z dyni oraz wlewamy ok. 150 ml wody. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Na koniec dodajemy garść szpinaku i ponownie mieszamy.
- Ugotowany makaron przekładamy do sosu i obtaczamy go w nim. Pastę przekładamy na talerze. Posypujemy pokruszonym w dłoniach, pieczonym boczkiem oraz parmezanem.