Szparagi obieramy obieraczką z wierzchniej, łykowatej, warstwy oraz obcinamy końcówki. (Nie wyrzucamy końcówek! Możemy je wykorzystać np. do bulionu.) Cukinie obieramy obieraczką wzdłuż tak, by powstały wstążki. Siekamy cebulę, czosnek oraz suszone pomidory. Szparagi blanszujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3 minuty, następnie zdejmujemy z ognia i kroimy na mniejsze kawałki (wedle uznania).
Cebulę, czosnek i pomidory suszone podsmażamy na oliwie z oliwek do zarumienienia. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Możemy dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Gdy nieco zgęstnieje, dodajemy pokrojoną we wstążki cukinię, szparagi oraz serek mascarpone. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Podajemy z posiekaną bazylią.
"Makaron to makaron – mąka i woda. A jednak niekoniecznie! Moi kucharze to skarbnica kulinarnej wiedzy i dzięki nim poznałem jeden z lepszych makaronów, jakie miałem okazję smakować, a zrobiony był z... cukinii! Zaskakujące i kształcące doznanie."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies