Szparagi obieramy obieraczką z wierzchniej, łykowatej, warstwy oraz obcinamy końcówki. (Nie wyrzucamy końcówek! Możemy je wykorzystać np. do bulionu.) Cukinie obieramy obieraczką wzdłuż tak, by powstały wstążki. Siekamy cebulę, czosnek oraz suszone pomidory. Szparagi blanszujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3 minuty, następnie zdejmujemy z ognia i kroimy na mniejsze kawałki (wedle uznania).
Cebulę, czosnek i pomidory suszone podsmażamy na oliwie z oliwek do zarumienienia. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Możemy dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Gdy nieco zgęstnieje, dodajemy pokrojoną we wstążki cukinię, szparagi oraz serek mascarpone. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Podajemy z posiekaną bazylią.
"Makaron to makaron – mąka i woda. A jednak niekoniecznie! Moi kucharze to skarbnica kulinarnej wiedzy i dzięki nim poznałem jeden z lepszych makaronów, jakie miałem okazję smakować, a zrobiony był z... cukinii! Zaskakujące i kształcące doznanie."
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.