Przepis na makaron muszelki w sosie alfredo

Przepis na makaron muszelki w sosie alfredo
Dania obiadowe
5
Łatwe
15min

Składniki na muszelki w sosie alfredo:

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować ok. 4 litry osolonej wody. Wrzucić muszelki i gotować o minutę-dwie krócej niż jest to zalecane na opakowaniu.
  2. Ser zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Na patelnię wlać śmietankę, podgrzać na małym ogniu. Wsypać więcej niż połowę startego sera i mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać czosnek, gotować jeszcze minutę. Dosolić do smaku.
  4. Makaron odcedzić i zachować pół szklanki wody. Muszelki przesypać na patelnię, dolać wodę z makaronu. Podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, aż sos oklei makaron. Na koniec posypać natką pietruszki i zamieszać. Podawać z pozostałym serem i świeżo mielonym pieprzem.

Mądry obiad za 5zł na osobę poleca  Katarzyna Bosacka

 

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3
59
 

0,2 kg

17,95 zł/1 kg

10
00
 

0,19 kg

52,63 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

1
89
 

1 szt.

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród