Przepis na makaron muszelki w sosie alfredo
Dania obiadowe
Składniki na muszelki w sosie alfredo:
Sposób przygotowania:
- Zagotować ok. 4 litry osolonej wody. Wrzucić muszelki i gotować o minutę-dwie krócej niż jest to zalecane na opakowaniu.
- Ser zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelnię wlać śmietankę, podgrzać na małym ogniu. Wsypać więcej niż połowę startego sera i mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać czosnek, gotować jeszcze minutę. Dosolić do smaku.
- Makaron odcedzić i zachować pół szklanki wody. Muszelki przesypać na patelnię, dolać wodę z makaronu. Podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, aż sos oklei makaron. Na koniec posypać natką pietruszki i zamieszać. Podawać z pozostałym serem i świeżo mielonym pieprzem.
Mądry obiad za 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka