Makaron po koreańsku ze smażonym ogórkiem

Makaron po koreańsku ze smażonym ogórkiem
Dania obiadowe
2
Łatwe
20min

Składniki na 2 porcje makaronu po koreańsku

Jak przygotować makaron po koreańsku ze smażonym ogórkiem?

 

  1. Makaron moczymy w zimnej wodzie. Po namoczeniu odstawiamy go na bok (najlepiej na ok. godzinę).
  2. Ogórek myjemy, kroimy razem ze skórką w dość grubą kostkę.
  3. Sok z cytryny, sos sojowy, cukier i mieszamy dokładnie ze sobą w miseczce.
  4. Kurczaka kroimy w dość grubą kostkę.
  5. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy kurczaka i smażymy na lekko złoty kolor. Dorzucamy czosnek, po chwili imbir, a następnie kostkę ogórkową.
  6. Smażymy całość ok. 2 minut, potrząsając patelnią.
  7. Makaron odcedzamy z wody (zostawiamy ją do dalszej części przepisu i do podlewania kwiatów). Wstążki dodajemy do reszty składników na patelni.
  8. Mieszamy intensywnie i wlewamy sos z octu, sosu sojowego, cukru oraz 2-3 łyżki wody po gotowaniu makaronu.
  9. Mieszamy dokładnie, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
  10. Po 2-3 minutach smażenia możemy zdejmować patelnię z ognia i podawać nasz makaron ze smażonym ogórkiem.
  11. Posypujemy sezamem, dekorujemy (ewentualnie) kolendrą.

Mądry obiad do 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu