Przepis na kotlety z kalafiorem i mięsem mielonym z kaszą pęczak

Przepis na kotlety z kalafiorem i mięsem mielonym z kaszą pęczak
Dania obiadowe
5os.
Łatwy
30min
Ocena 1

Składniki na kotlety z kalafiorem i mięsem mielonym

 

Przygotowanie:

  1. Kotlety przygotowujemy z ugotowanego kalafiora, dlatego dzielimy go na małe różyczki i gotujemy do miękkości. Studzimy. W tym czasie drobno kroimy pora.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy pora, mieszamy, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy 3 łyżki wody i dusimy wszystko przez kilka minut na małym ogniu.
  3. Na drugiej patelni na odrobinie oleju smażymy mięso mielone.
  4. Kiedy kalafior ostygnie, blendujemy go na gładką masę (ale tak, aby pozostały w nim niewielkie grudki). Następnie dodajemy usmażonego pora, jajko, natkę pietruszki, usmażone mięso mielone i 4 łyżki bułki tartej.
  5. Całość blendujemy raz jeszcze. Staramy się, aby w masie pozostały małe grudki. Doprawiamy wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawiamy na 15-20 minut.
  6. Z gotowej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Smażymy je na złoto z obu stron.
  7. Do garnka z odrobiną wody dodajemy zamrożoną marchewkę z groszkiem. Rozmrażamy do czasu, aż zmięknie. Łączymy z kaszą pęczak.
  8. Całość posypujemy szczypiorkiem.

Mądry obiad do 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród