Kotlety przygotowujemy z ugotowanego kalafiora, dlatego dzielimy go na małe różyczki i gotujemy do miękkości. Studzimy. W tym czasie drobno kroimy pora.
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy pora, mieszamy, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy 3 łyżki wody i dusimy wszystko przez kilka minut na małym ogniu.
Na drugiej patelni na odrobinie oleju smażymy mięso mielone.
Kiedy kalafior ostygnie, blendujemy go na gładką masę (ale tak, aby pozostały w nim niewielkie grudki). Następnie dodajemy usmażonego pora, jajko, natkę pietruszki, usmażone mięso mielone i 4 łyżki bułki tartej.
Całość blendujemy raz jeszcze. Staramy się, aby w masie pozostały małe grudki. Doprawiamy wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawiamy na 15-20 minut.
Z gotowej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Smażymy je na złoto z obu stron.
Do garnka z odrobiną wody dodajemy zamrożoną marchewkę z groszkiem. Rozmrażamy do czasu, aż zmięknie. Łączymy z kaszą pęczak.
Całość posypujemy szczypiorkiem.
Mądry obiad do 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka