Przepis na Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty ze słonecznikiem
Dania obiadowe
Składniki na kotleta schabowego w dyniowej panierce :
- ok. 600g schabu wieprzowego bez kości (4 kotlety)
- 2 jajka
- 50g bułki tartej
- 50g pestek dyni
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
- 10g mąki pszennej
- 300g czerwonej kapusty
- 100g jabłek (1 jabłko)
- 50g czerwonej cebuli
- 30g ziaren słonecznika
- sok z 1/2 cytryny
- 10g miodu
- ok 150 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna
Przygotowanie:
- Kapustę szatkujemy dość cienko. Dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka, słonecznik oraz starte jabłko.
- 50ml Kujawskiego mieszamy z miodem, sokiem z cytryny. Polewamy sałatkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
- Mięso dzielimy na 4 kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną gorczycą. Oprószamy mąką z obu stron.
- W jednym naczyniu rozmącamy jajka, a w drugim mieszamy bułkę tartą z pestkami dyni. Panirujemy kotlety w jajku i bułce.
- Na patelni rozgrzewamy 100ml Kujawskiego 3 ziarna. Smażymy mięso na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu, kładąc kotlety na ręczniku papierowym.
- Podajemy z surówką z czerwonej kapusty,