Przepis na koreańskie BBQ z boczniakami, ryżem, cebula dymką i marchewką
Dania obiadowe
Mamy coś dla fanów koreańskiej kuchni. Doskonałe BBQ z boczniakami, ryżem, cebulą dymką i marchewką rozgrzeje Twoje podniebienie i zachwyci orientalnym smakiem. Sprawdź nasz przepis!
Składniki na koreańskie BBQ z boczniakami:
Przygotowanie:
- Do miski przekładamy przetarty przez praskę czosnek oraz starty na tarce imbir. Dodajemy cukier, ocet ryżowy, pieprz, drobno posiekane chili. Całość zalewamy sosem sojowym, a pod koniec dodajemy łyżeczkę sezamu. Marynatę dokładnie mieszamy.
- Na patelnię wlewamy oliwę oraz układamy umyte i osuszone boczniaki. Smażymy je z dwóch stron do zarumienienia. Posypujemy drobno posiekaną białą częścią cebuli dymki. Dokładnie mieszamy i polewamy marynatą. Następnie dodajemy pokrojone w słupki marchewki. Całość dusimy kilka minut.
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu z odrobiną soli.
- Na talerz przekładamy porcję ryżu, boczniaki w marynacie, a całość posypujemy zieloną częścią cebuli dymki oraz sezamem.