Przepis na jesiennego kurczaka z warzywami
Dania obiadowe
Kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, to świetny moment do eksperymentów w kuchni. Na tę okazję przedstawiamy przepis na jesiennego kurczaka z warzywami. Zapoznaj się z naszą recepturą!
Składniki
Marynata
Przygotowanie
- Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy miód oraz musztardę. Doprawiamy słodką papryką, pieprzem ziołowym, czosnkiem granulowanym oraz startym czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na blaszkę wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchewkę oraz kalafior. Polewamy je połową marynaty i dokładnie mieszamy.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 35-40 minut.
- Piersi z kurczaka przekrawamy na pół i obtaczamy w pozostałej marynacie. Przekładamy je na blaszkę z warzywami i pieczemy ok. 20 min.
- Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżą pietruszką.