Przepis na jednogarnkowe curry
Dania obiadowe
Składniki na jednogarnkowe curry
- 1 cebula
- 2 duże ziemniaki
- ½ szkl. pokrojonej dyni
- 1 marchewka
- ½ żółtej papryki
- ½ czerwonej papryki
- 1 cukinia
- 1 puszka ugotowanej ciecierzycy
- ½ szklanki zielonej fasolki szparagowej
- ½ szklanki żółtej fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- łyżka świeżo startego imbiru
- skórka starta z jednej limonki
- puszka mleka kokosowego
- szczypta cukru
- kilka łyżek oleju
- sok wyciśnięty z pół limonki
- sól do smaku
Przyprawy do podprażenia:
Przygotowanie
- W garnku o grubym dnie podpraż przyprawy. Gdy uwolnią zapach, dodaj olej i pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Podsmażaj jeszcze chwilę, uważając, by przyprawy się nie przypaliły. Następnie wlej mleko kokosowe i przygotuj warzywa.
- Warzywa pokrojone w sporą kostkę wrzucaj do garnka w kolejności od najtwardszych, które będą gotować się najdłużej: najpierw ziemniaki, potem dynię, fasolki, papryki, cukinię. Na koniec dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę. Jeśli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę bulionu lub wody.
- Całość dopraw solą, startym imbirem, skórką otartą z limonki, szczyptą cukru i posiekanym czosnkiem, a dla lubiących ostrość – posiekaną papryczką chilli.
- Gotuj na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną, czyli około 20 minut.