Przepis na jednogarnkowe curry

Przepis na jednogarnkowe curry
Dania obiadowe
2-4
Łatwe
45min
Ocena 5

Składniki na jednogarnkowe curry

  • 1 cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • ½ szkl. pokrojonej dyni
  • 1 marchewka
  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 cukinia
  • 1 puszka ugotowanej ciecierzycy
  • ½ szklanki zielonej fasolki szparagowej
  • ½ szklanki żółtej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka świeżo startego imbiru
  • skórka starta z jednej limonki
  • puszka mleka kokosowego
  • szczypta cukru
  • kilka łyżek oleju
  • sok wyciśnięty z pół limonki
  • sól do smaku

Przyprawy do podprażenia:

Przygotowanie

  1. W garnku o grubym dnie podpraż przyprawy. Gdy uwolnią zapach, dodaj olej i pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Podsmażaj jeszcze chwilę, uważając, by przyprawy się nie przypaliły. Następnie wlej mleko kokosowe i przygotuj warzywa.
  2. Warzywa pokrojone w sporą kostkę wrzucaj do garnka w kolejności od najtwardszych, które będą gotować się najdłużej: najpierw ziemniaki, potem dynię, fasolki, papryki, cukinię. Na koniec dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę. Jeśli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę bulionu lub wody.
  3. Całość dopraw solą, startym imbirem, skórką otartą z limonki, szczyptą cukru i posiekanym czosnkiem, a dla lubiących ostrość – posiekaną papryczką chilli.
  4. Gotuj na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną, czyli około 20 minut.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu