Przepis na indyka w marynacie miodowo-musztardowej ze świeżą żurawiną

Przepis na indyka w marynacie miodowo-musztardowej ze świeżą żurawiną
Dania obiadowe
2-3
Łatwy
1h + 1h chłodzenie

Przepis na pyszne i ekonomiczne święta? Zobacz, jak upiec rozpływającego się w ustach indyka w marynacie miodowo-musztardowej ze świeżą żurawiną.

To doskonałe danie do przygotowania na pierwszy lub drugi dzień Świąt. Sprawdź nasz przepis!

Składniki na indyka w marynacie

Przygotowanie

  1. Do naczynia żaroodpornego przekładamy umyte filety z indyka. Posypujemy je solą oraz pieprzem, polewamy olejem i nacieramy czosnkiem. Filety smarujemy musztardą i polewamy miodem i sosem sojowym. Całość marynaty mieszamy i obtaczamy w niej mięso.
  2. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wkładamy na 1h do lodówki. Następnie zdejmujemy folię i podlewamy wodą. Tak przygotowane mięso pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 45 min.
  3. W międzyczasie do rondelka wlewamy miód, starty na tarce imbir, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz wodę. Następnie wrzucamy świeżą żurawinę i dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie i powstanie gęsty sos.
  4. Polewamy nim mięso przed podaniem. Dekorujemy listkami świeżego rozmarynu.

Smaczny pomysł na obiad na Boże Narodzenie


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

29
14
 

~ 0,55 kg

52,99 zł/1 kg

1
89
 

0,2 kg

9,45 zł/1 kg

16
19
 

0,47 kg

34,45 zł/1 kg

1
89
 

0,015 kg

126,00 zł/1 kg

1
99
 

1 szt.

4
19
 

0,125 l

33,52 zł/1 l

1
15
 

0,02 kg

57,50 zł/1 kg

6
99
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu