Przepis na indyka w marynacie miodowo-musztardowej ze świeżą żurawiną
Dania obiadowe
Przepis na pyszne i ekonomiczne święta? Zobacz, jak upiec rozpływającego się w ustach indyka w marynacie miodowo-musztardowej ze świeżą żurawiną.
To doskonałe danie do przygotowania na pierwszy lub drugi dzień Świąt. Sprawdź nasz przepis!
Składniki na indyka w marynacie
Przygotowanie
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy umyte filety z indyka. Posypujemy je solą oraz pieprzem, polewamy olejem i nacieramy czosnkiem. Filety smarujemy musztardą i polewamy miodem i sosem sojowym. Całość marynaty mieszamy i obtaczamy w niej mięso.
- Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wkładamy na 1h do lodówki. Następnie zdejmujemy folię i podlewamy wodą. Tak przygotowane mięso pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 45 min.
- W międzyczasie do rondelka wlewamy miód, starty na tarce imbir, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz wodę. Następnie wrzucamy świeżą żurawinę i dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie i powstanie gęsty sos.
- Polewamy nim mięso przed podaniem. Dekorujemy listkami świeżego rozmarynu.
Smaczny pomysł na obiad na Boże Narodzenie