Przepis na grillowanego steka z tofu z ziemniaczkami i sałatką
Dania obiadowe
Z tym przepisem Ci się upiecze – nawet wśród niewegańskich znajomych! Przyrządź steka z tofu według naszego przepisu i ciesz się wyjątkowo lekkim posiłkiem!
Składniki na steka z tofu
Stek:
Marynata:
Dodatkowo: łódeczki z ziemniaków:
Dodatkowo: sałatka:
- kilka zielonych szparagów
- pomidorki koktajlowe Carrefour
- ogórek zielony
- czerwona cebula
- mix sałat Carrefour
- kilka czarnych oliwek Carrefour
- 2 łyżki oliwy Carrefour
Przygotowanie
- Do miseczki wlewamy syrop klonowy, ocet jabłkowy oraz sos sojowy. Doprawiamy czosnkiem granulowanym oraz papryką. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy musztardę oraz koncentrat pomidorowy i ponownie mieszamy.
- Kostkę tofu tniemy na 3 plastry. Każdy kawałek obtaczamy w marynacie i zostawiamy je tak na ok. 1 h.
- W międzyczasie dokładnie umyte ziemniaki kroimy na pół, następnie na ćwiartki, a potem w ósemki. Przekładamy je do garnka z wrzącą wodą i gotujemy ok. 10 min. Następnie odcedzamy.
- Grilla smarujemy oliwą. Tofu grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie, aż do zarumienienia z obu stron. Ziemniaki również podpiekamy, posypując je solą.
- Szparagom odrywamy suche końce. Grillujemy warzywa, posypując je w trakcie solą oraz smarując oliwą. Do miski przekładamy mix sałat. Dodajemy pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w piórka, oliwki, plasterki ogórka oraz pokrojone na kawałki szparagi. Całość polewamy oliwą.
- Steki z tofu podajemy z ziemniakami oraz sałatką.