50ml oleju Kujawskiego z ziołami pomidor, czosnek bazylia
płatki chili do smaku
100g kukurydzy z puszki
1 limonka
8 liści sałaty np strzępiastej lub rzymskiej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso wyrabiamy i formujemy 4 burgery. Smarujemy je lekko olejem Kujawskim i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem lub miksujemy. Dodajemy łyżkę oleju Kujawskiego, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Do awokado dodajemy kukurydzę i mieszamy.
Burgery grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z rusztu oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut, by odpoczęły.
Grillujemy przekrojone bułki.
Dolne części bułki smarujemy lekko salsą awokado, układamy po dwa liście sałaty, mięso i resztę salsy. Posypujemy piórkami cebuli i przykrywamy drugą częścią bułki.