Przepis na grillowane burgery.

Przepis na grillowane burgery.
Dania obiadowe
4
Łatwy
30min

Składniki na grillowane burgery:

 

  • 600g mielonej wołowiny
  • 4 bułki do burgerów
  • 2 awokado; ok 400g
  • 150g białej cebuli lub szalotki
  • 50ml oleju Kujawskiego z ziołami pomidor, czosnek bazylia
  • płatki chili do smaku
  • 100g kukurydzy z puszki
  • 1 limonka
  • 8 liści sałaty np strzępiastej lub rzymskiej
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

 

  • Mięso wyrabiamy i formujemy 4 burgery. Smarujemy je lekko olejem Kujawskim i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
  • Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem lub miksujemy. Dodajemy łyżkę oleju Kujawskiego, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Do awokado dodajemy kukurydzę i mieszamy.
  • Burgery grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z rusztu oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut, by odpoczęły.
  • Grillujemy przekrojone bułki.
  • Dolne części bułki smarujemy lekko salsą awokado, układamy po dwa liście sałaty, mięso i resztę salsy. Posypujemy piórkami cebuli i przykrywamy drugą częścią bułki.

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

51
03
 

113,40 zł/1 kg

6
99
 

0,3 kg

23,30 zł/1 kg

7
59
 

0,3 kg

25,30 zł/1 kg

7
99
 

1 szt.

2
00
 

3,99 zł/1 kg

4
92
 

0,285 kg

17,26 zł/1 kg

3
69
 

0,285 kg

12,95 zł/1 kg

2
99
 

0,14 kg

21,36 zł/1 kg

4
99
 

1 szt.

9
89
 

1 szt.

3
29
 

1 kg

1
55
 

0,02 kg

77,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu