Przepis na greckie placki z pomidorami i oliwkami. Jak je zrobić?

Przepis na greckie placki z pomidorami i oliwkami. Jak je zrobić?
Dania obiadowe
4
Łatwy
20min

Składniki na greckie placki

Przygotowanie

  1. Jogurt odcedzić na sicie, odstawić na bok, by uzyskać jak najwięcej suchej masy i jak najmniej płynu.
  2. Pomidorki pokroić w kosteczkę, oliwki w plasterki, cebulę - w jak najmniejszą kosteczkę. Natkę posiekać drobno.
  3. Kaszę wsypać na sito i przepłukać pod bieżącą wodą, by nie była gorzka. Zalać wodą (na porcję kaszy dajemy dwie porcje wody). Gotować do miękkości ok. 20 minut.
  4. Gdy kasza wystygnie, trzeba przesypać ją do miski, posolić, wbić jaja, dodać koncentrat pomidorowym, mąkę, pokrojone pomidory, oliwki oraz natkę.
  5. Doprawić dobrze - solą, pieprzem, gałką muszkatołową i oregano (kasza jest sama w sobie mdła, trzeba nadać jej charakteru). Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.
  6. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Formować małe placuszki, na każdym rozetrzeć odrobinę oliwy.
  7. Piec w piekarniku (można też smażyć, ale pieczenie jest zdrowsze) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut.
  8. Ogórka obrać, zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
  9. Odcedzony jogurt przełożyć do miseczki, dodać rozgnieciony czosnek, posolić lekko, wsypać szczyptę cukru i szczyptę oregano, wymieszać.
  10. Placki podawać z sosem tzatziki, pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki.

Mądry obiad do 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu