Cebulę obieramy, kroimy w drobniutką kostkę, podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy pociętą w drobną kostkę ćwiartkę kapusty. Podsmażamy, aż kapusta zmięknie. Chwilę studzimy.
W tym samym czasie przygotowujemy sos: zagotowujemy przecier (koncentrat z wodą), solimy, pieprzymy, wrzucamy drugą ćwiartkę kapusty pociętą w grubszą kostkę. Gotujemy, aż kapusta zmięknie. Dosypujemy odrobinę cukru (pomidory stają się wtedy bardziej pomidorowe) i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą oraz sól, pieprz, majeranek i gałkę muszkatołową (mięso musi być wyraziste w smaku). Na koniec wrzucamy ostudzoną cebulę i kapustę z patelni oraz kaszę. Mieszamy wszystko razem, formujemy zgrabne pulpety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowo-kapuścianym i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Mądry obiad do 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka