Przepis na domową pizzę chorizo

Przepis na domową pizzę chorizo
Dania obiadowe
4
Łatwy
110 min

Składniki na pizzę chorizo

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto na pizzę. Do odrobiny ciepłej wody dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy na 15 minut.
  2. Do przesianej mąki z solą dodajemy wodę i rozczyn z drożdżami. Wyrabiamy ciasto robotem z hakiem lub ręcznie, do otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji ciasta. Odstawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem do podwojenia objętości (ok godzina).
  3. Wyrośnięte ciasto najlepiej podzielić na 2 osobne kule. Dajemy im jeszcze chwilę (10 minut) odpocząć pod przykryciem.
  4. Ciasto delikatnie spłaszamy, powoli rozprowadzamy od środka na zewnątrz w okrągłą formę pizzy. Na brzegu formujemy delikatnie grubszy rant.
  5. Gotowy placek sparujemy delikatnie passatą.
  6. Układamy dodatki, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i plasterki chorizo. Całość posypujemy wiórkami sera.
  7. Pieczemy w 250 stopniach ok 8-10 minut. Najlepiej na rozgrzanym kamieniu do pizzy na dnie piekarnika.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu