Przygotowujemy ciasto na pizzę. Do odrobiny ciepłej wody dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy na 15 minut.
Do przesianej mąki z solą dodajemy wodę i rozczyn z drożdżami. Wyrabiamy ciasto robotem z hakiem lub ręcznie, do otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji ciasta. Odstawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem do podwojenia objętości (ok godzina).
Wyrośnięte ciasto najlepiej podzielić na 2 osobne kule. Dajemy im jeszcze chwilę (10 minut) odpocząć pod przykryciem.
Ciasto delikatnie spłaszamy, powoli rozprowadzamy od środka na zewnątrz w okrągłą formę pizzy. Na brzegu formujemy delikatnie grubszy rant.
Gotowy placek sparujemy delikatnie passatą.
Układamy dodatki, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i plasterki chorizo. Całość posypujemy wiórkami sera.
Pieczemy w 250 stopniach ok 8-10 minut. Najlepiej na rozgrzanym kamieniu do pizzy na dnie piekarnika.