Przepis na dal z soczewicą, indykiem i papryką. Jak je zrobić?

Przepis na dal z soczewicą, indykiem i papryką. Jak je zrobić?
Dania obiadowe
4os
Łatwe
30min

Składniki na dal z soczewicy

 

Przyprawy:

Do podania:

Przygotowanie

  1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na małej tarce.
  3. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Na suchej patelni przysmażamy wszystkie przyprawy, aby uwolnił się aromat. Kiedy zacznie się dymić, dodajemy olej.
  5. Podsmażamy cebulę do momentu, aż się zeszkli, i dodajemy mięso mielone. Całość smażymy kilka minut.
  6. Dodajemy paprykę, co chwilę mieszając. Pod koniec dodajemy imbir, czosnek i przyprawy.
  7. Soczewicę przepłukujemy, a następnie dodajemy na patelnię do warzyw i mięsa. Wlewamy osoloną wodę (lub bulion) i zagotowujemy. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20 min.
  8. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy wszystko raz jeszcze.
  9. Podajemy z ryżem (nie łączymy).
  10. Układamy w misce lub w głębokim talerzu obok siebie.
  11. Opcjonalnie: posypujemy świeżą kolendrą.

Mądry obiad do 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród