Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na małej tarce.
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na suchej patelni przysmażamy wszystkie przyprawy, aby uwolnił się aromat. Kiedy zacznie się dymić, dodajemy olej.
Podsmażamy cebulę do momentu, aż się zeszkli, i dodajemy mięso mielone. Całość smażymy kilka minut.
Dodajemy paprykę, co chwilę mieszając. Pod koniec dodajemy imbir, czosnek i przyprawy.
Soczewicę przepłukujemy, a następnie dodajemy na patelnię do warzyw i mięsa. Wlewamy osoloną wodę (lub bulion) i zagotowujemy. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20 min.
Dodajemy śmietanę, zagotowujemy wszystko raz jeszcze.
Podajemy z ryżem (nie łączymy).
Układamy w misce lub w głębokim talerzu obok siebie.
Opcjonalnie: posypujemy świeżą kolendrą.
Mądry obiad do 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka