Ciecierzyca zapiekana z serem feta

Ciecierzyca zapiekana z serem feta
Dania obiadowe
2
Łatwe
30min

Nasza dzisiejsza bohaterka zawiera dużo żelaza i błonnika. Ciecierzycę, bo o niej mowa, polecamy każdemu, kto lubi ruch i trzyma się roślinnej diety. W wersji zapieczonej z serem fetą ciecierzyca stanowi szybki, aromatyczny i ekonomiczny pomysł na obiad. Smacznego!

Składniki na ciecierzycę zapiekaną z serem feta:

Jak zrobić ciecierzycę zapiekaną z serem feta?

  1. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojone w kostkę cebulkę oraz czosnek. Podsmażamy chwilę. Doprawiamy solą, słodką i ostrą papryką oraz oregano. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki oraz odsączoną ciecierzycę. Dusimy kilka minut.
  2. Następnie całość przelewamy do żaroodpornego naczynia. Na środku kładziemy kostkę fety. Polewamy ją oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Przed podaniem ciecierzycę zapiekaną z serem feta posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
99
 

0,4 kg

7,48 zł/1 kg

1
90
 

~ 0,5 kg

3,79 zł/1 kg

3
95
 

0,24 kg

16,46 zł/1 kg

5
99
 

3 szt.

2,00 zł/1 szt.

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

6
25
 

0,27 kg

23,15 zł/1 kg

1
59
 

0,01 kg

159,00 zł/1 kg

43
39
 

1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu