Ciecierzyca zapiekana z serem feta
Dania obiadowe
Nasza dzisiejsza bohaterka zawiera dużo żelaza i błonnika. Ciecierzycę, bo o niej mowa, polecamy każdemu, kto lubi ruch i trzyma się roślinnej diety. W wersji zapieczonej z serem fetą ciecierzyca stanowi szybki, aromatyczny i ekonomiczny pomysł na obiad. Smacznego!
Składniki na ciecierzycę zapiekaną z serem feta:
Jak zrobić ciecierzycę zapiekaną z serem feta?
- Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojone w kostkę cebulkę oraz czosnek. Podsmażamy chwilę. Doprawiamy solą, słodką i ostrą papryką oraz oregano. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki oraz odsączoną ciecierzycę. Dusimy kilka minut.
- Następnie całość przelewamy do żaroodpornego naczynia. Na środku kładziemy kostkę fety. Polewamy ją oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Przed podaniem ciecierzycę zapiekaną z serem feta posypujemy posiekaną natką pietruszki.