Przepis na butter chicken, czyli kurczaka w sosie pomidorowym
Dania obiadowe
Składniki na butter chicken:
Główne:
Sos:
Przyprawy:
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- łyżka kminu rzymskiego
- łyżeczka czerwonej papryki
- łyżeczka cynamonu
- sól, cukier do smaku
Przygotowanie
- Kurczaka myjemy, kroimy w dość grubą kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy sól, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrany i starty na małych oczkach imbir. Marynujemy co najmniej dwie godziny.
- Orzechy zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na dwie godziny.
- Na suchej patelni rozgrzewamy kurkumę, kmin rzymski, paprykę i cynamon. Podpiekamy, aż zaczną lekko dymić i intensywnie pachnieć. Przekładamy do garnka i wlewamy przecier pomidorowy.
- Na patelnię wrzucamy łyżkę masła, dodajemy obraną i pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Gdy zeszkli się na złoto, przekładamy do garnka z przyprawami. Zalewamy wszystko przecierem pomidorowym, dodajemy orzechy wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy ok. 20 min. na małym ogniu, po czym dodajemy śmietankę i miksujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy solą i cukrem.
- Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy kurczaka i przekładamy go do sosu. Gotujemy jeszcze kilka minut.
- Danie podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.
Mądry obiad za 5zł na osobę poleca Katarzyna Bosacka