Przepis na butter chicken, czyli kurczaka w sosie pomidorowym

Przepis na butter chicken, czyli kurczaka w sosie pomidorowym
Dania obiadowe
6
Łatwe
30min
Ocena 5

Składniki na butter chicken:

Główne:

Sos:

Przyprawy:

  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • łyżka kminu rzymskiego
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • łyżeczka cynamonu
  • sól, cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, kroimy w dość grubą kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy sól, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrany i starty na małych oczkach imbir. Marynujemy co najmniej dwie godziny.
  2. Orzechy zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na dwie godziny.
  3. Na suchej patelni rozgrzewamy kurkumę, kmin rzymski, paprykę i cynamon. Podpiekamy, aż zaczną lekko dymić i intensywnie pachnieć. Przekładamy do garnka i wlewamy przecier pomidorowy.
  4. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła, dodajemy obraną i pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Gdy zeszkli się na złoto, przekładamy do garnka z przyprawami. Zalewamy wszystko przecierem pomidorowym, dodajemy orzechy wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy ok. 20 min. na małym ogniu, po czym dodajemy śmietankę i miksujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy solą i cukrem.
  5. Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy kurczaka i przekładamy go do sosu. Gotujemy jeszcze kilka minut.
  6. Danie podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.

Mądry obiad za 5zł na osobę poleca  Katarzyna Bosacka


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

34
80
 

29,00 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

3
00
 

29,99 zł/1 kg

2
19
 

0,2 kg

10,95 zł/1 kg

2
79
 

0,4 kg

6,98 zł/1 kg

2
00
 

3,99 zł/1 kg

5
99
 

0,69 kg

8,68 zł/1 kg

12
59
 

0,2 kg

62,95 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

7
49
 

0,4 kg

18,73 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród