Pieczarki kroimy w grube plasterki i smażymy na rozgrzanej oliwie z listkami tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy 2-3 minuty. Zmniejszamy ogień. Dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy śmietanę, smażymy jeszcze ok. 1 minuty i zdejmujemy z gazu.
Pomidory, czerwoną cebulę i ogórki kroimy w plastry.
Plastry bekonu smażymy na suchej patelni, aż staną się chrupiące. Odsączamy wytopiony tłuszcz na ręczniku papierowym.
Z mięsa formujemy burgery nieco większe od średnicy bułki (grubość ok. 2cm). W środku burgera robimy lekkie wgniecenie. Smarujemy z obu stron oliwą, posypujemy solą i pieprzem.
Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, smażymy burgery ok. 2-3 minut, z każdej strony. Na każdego burgera kładziemy gruby plaster sera cheddar. Czekamy, aż ser się rozpuści i zdejmujemy z patelni.
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, kiedy się rozpuści smażymy bułki od wewnętrznej strony do złotego koloru.
Składamy burgery: spody bułek smarujemy majonezem, kładziemy liść sałaty, bekon i pieczarki. Następnie układamy mięso, a na nim plastry cebuli, pomidora i ogórka. Górną bułkę również smarujemy majonezem i przykrywamy całość.
"Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku hamburgera, a jednak: hamburger hamburgerowi nie równy! Dlatego zdradzam Wam doskonały przepis, który na zawsze pozostanie w pamięci Waszych kubków smakowych. Wiem, bo sam próbowałem."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies