Przepis na burgera z bekonem i sosem pieczarkowo- śmietanowym

Przepis na burgera z bekonem i sosem pieczarkowo- śmietanowym
Dania obiadowe
2
Łatwy
45 min.
Ocena 4.8

Składniki

  • 1kg mielonej wołowiny (najlepiej 600g antrykot + 400g łopatka)
  • 500 g pieczarek
  • garść świeżego tymianku 
  • czerwona cebula 
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • sałata lodowa
  • ogórki konserwowe
  • 4 plastry bekonu
  • 4 plastry sera cheddar 
  • śmietana 30%
  • masło
  • 4 duże bułki do hamburgerów
  • oliwa z oliwek 
  • majonez 
  • sól, pieprz

Krok 1

Pieczarki kroimy w grube plasterki i smażymy na rozgrzanej oliwie z listkami tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy 2-3 minuty. Zmniejszamy ogień. Dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy śmietanę, smażymy jeszcze ok. 1 minuty i zdejmujemy z gazu.

Pomidory, czerwoną cebulę i ogórki kroimy w plastry. 

Plastry bekonu smażymy na suchej patelni, aż staną się chrupiące. Odsączamy wytopiony tłuszcz na ręczniku papierowym. 

Z mięsa formujemy burgery nieco większe od średnicy bułki (grubość ok. 2cm). W środku burgera robimy lekkie wgniecenie. Smarujemy z obu stron oliwą, posypujemy solą i pieprzem.
 

Krok 2

Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, smażymy burgery ok. 2-3 minut, z każdej strony. Na każdego burgera kładziemy gruby plaster sera cheddar. Czekamy, aż ser się rozpuści i zdejmujemy z patelni. 

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, kiedy się rozpuści smażymy bułki od wewnętrznej strony do złotego koloru. 

Składamy burgery: spody bułek smarujemy majonezem, kładziemy liść sałaty, bekon i pieczarki. Następnie układamy mięso, a na nim plastry cebuli, pomidora i ogórka. Górną bułkę również smarujemy majonezem i przykrywamy całość. 

"Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku hamburgera, a jednak: hamburger hamburgerowi nie równy! Dlatego zdradzam Wam doskonały przepis, który na zawsze pozostanie w pamięci Waszych kubków smakowych. Wiem, bo sam próbowałem."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

12
99
 

0,4 kg

32,48 zł/1 kg

4
50
 

8,99 zł/1 kg

5
69
 

1 szt.

1
79
 

1 szt.

2
73
 

12,99 zł/1 kg

5   
59
4
99
 

0,3 kg

16,63 zł/1 kg

-11%
5
39
 

1 szt.

6   
99
5
79
 

0,1 kg

57,90 zł/1 kg

-17%
7
89
 

0,85 kg

9,28 zł/1 kg

5
69
 

0,15 kg

37,93 zł/1 kg

7
29
 

0,35 kg

20,83 zł/1 kg

10
19
 

0,2 kg

50,95 zł/1 kg

5
99
 

0,28 kg

21,39 zł/1 kg

15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy