Przepis na burgera z bekonem i sosem pieczarkowo- śmietanowym

Przepis na burgera z bekonem i sosem pieczarkowo- śmietanowym
Dania obiadowe
2
Łatwy
45 min.
Ocena 4.8

Składniki

  • 1kg mielonej wołowiny (najlepiej 600g antrykot + 400g łopatka)
  • 500 g pieczarek
  • garść świeżego tymianku 
  • czerwona cebula 
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • sałata lodowa
  • ogórki konserwowe
  • 4 plastry bekonu
  • 4 plastry sera cheddar 
  • śmietana 30%
  • masło
  • 4 duże bułki do hamburgerów
  • oliwa z oliwek 
  • majonez 
  • sól, pieprz

Krok 1

Pieczarki kroimy w grube plasterki i smażymy na rozgrzanej oliwie z listkami tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy 2-3 minuty. Zmniejszamy ogień. Dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy śmietanę, smażymy jeszcze ok. 1 minuty i zdejmujemy z gazu.

Pomidory, czerwoną cebulę i ogórki kroimy w plastry. 

Plastry bekonu smażymy na suchej patelni, aż staną się chrupiące. Odsączamy wytopiony tłuszcz na ręczniku papierowym. 

Z mięsa formujemy burgery nieco większe od średnicy bułki (grubość ok. 2cm). W środku burgera robimy lekkie wgniecenie. Smarujemy z obu stron oliwą, posypujemy solą i pieprzem.
 

Krok 2

Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, smażymy burgery ok. 2-3 minut, z każdej strony. Na każdego burgera kładziemy gruby plaster sera cheddar. Czekamy, aż ser się rozpuści i zdejmujemy z patelni. 

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, kiedy się rozpuści smażymy bułki od wewnętrznej strony do złotego koloru. 

Składamy burgery: spody bułek smarujemy majonezem, kładziemy liść sałaty, bekon i pieczarki. Następnie układamy mięso, a na nim plastry cebuli, pomidora i ogórka. Górną bułkę również smarujemy majonezem i przykrywamy całość. 

"Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku hamburgera, a jednak: hamburger hamburgerowi nie równy! Dlatego zdradzam Wam doskonały przepis, który na zawsze pozostanie w pamięci Waszych kubków smakowych. Wiem, bo sam próbowałem."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Targ Świeżości Mięso mielone wołowe 400 g
0,4 kg
22,23 zł/1 kg
8,89 zł
Sałata lodowa sztuka
1 szt.
3,99 zł/1 szt.
3,99 zł
Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Pomidory ważone
5,99 zł/1 kg
1,32 zł
Dan Cake Bułki pszenne z sezamem do hamburgerów 300 g (4 x 75 g)
0,3 kg
19,30 zł/1 kg
5,79 zł
Tymianek świeży
1 szt.
5,99 zł/1 szt.
5,99 zł
Morliny Boczek wędzony 100 g
0,1 kg
65,90 zł/1 kg
6,59 zł
Urbanek Ogórki konserwowe 920 g
0,92 kg
7,05 zł/1 kg
6,49 zł
Mlekovita Ser Cheddar premium 150 g
0,15 kg
23,93 zł/1 kg
3,59 zł
Président Śmietana 30% 350 g
0,35 kg
17,97 zł/1 kg
6,29 zł
Łaciate Masło ekstra 100 g
0,1 kg
40,90 zł/1 kg
4,09 zł
Motyl Majonez stołowy 265 g
0,265 kg
17,32 zł/1 kg
4,59 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
24,98 zł/1 l
12,49 zł

Zobacz również inne przepisy