Pomidory faszerowane mieloną wołowiną

Pomidory faszerowane mieloną wołowiną
Dania obiadowe
4
Średni
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3-4 duże pomidory
  • 250 g mielonej wołowiny (lub mielony indyk)
  • 3 łyżki passaty lub przecieru pomidorowego
  • 100 g brązowego ryżu
  •  kulka mozzarelli
  •  świeża bazylia
  •  cebula
  •  łyżka oliwy
  •  sól, pieprz
  •  szczypta słodkiej papryki

 

Krok 1

Ryż gotujemy al dente, według instrukcji na opakowaniu. Na łyżce oliwy podsmażany pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy ok 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz posiekanymi listkami świeżej bazylii. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy.  Następnie dokładamy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 220 C. Pomidory myjemy, odcinamy „kapelusze” i wydrążamy środek. Wydrążony miąższ dodajemy do mięsnego farszu i wypełniamy puste pomidory. Na wierzchu układamy po plasterku mozzarelli. Zapiekamy pomidory w piekarniku, przez ok. 10 min. Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii.

„W kuchni czasem potrzebna jest mała odmiana. Zażyczyłem więc sobie faszerowanych pomidorów. Moi kucharze stanęli na wysokości zadania – danie wprost podbiło moje podniebienie. Dlatego też dziś z radością się nim dzielę i życzę smacznego!” 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3
35
 

~ 0,5 kg

6,69 zł/1 kg

54
75
 

~ 0,75 kg

73,00 zł/1 kg

6
99
 

0,195 kg

35,85 zł/1 kg

6
49
 

0,4 kg

16,23 zł/1 kg

2
99
 

0,125 kg

23,92 zł/1 kg

5
99
 

1 szt.

2
00
 

~ 0,5 kg

3,99 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu